clanak False

Kako do oznake Plavi ceker?

21.03.2022.

Oznaka „Plavi ceker“ je figurativni žig registriran pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske, a namijenjena je označavanju, isticanju te promociji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane te uobičajeno zahtijevane i očekivane od strane potrošača.

Pravilnikom o dodjeli oznake „Plavi ceker“ (Službeni glasnik, br. 21/19, 11/20 i 21/20 – dalje u tekstu Pravilnik),  je obuhvaćeno 25 različitih vrsta i kategorija proizvoda kojima može biti dodjeljena oznaka „Plavi ceker“ a koji su zaštićeni prema Međunarodnoj klasifikaciji proizvoda i usluga za registraciju žigova (Nicanska klasifikacija). To su suhomesnati proizvodi, sirevi, zreli, vina, rakije, likeri, pivo, voćni sokovi, sirupi za napitke, prerađeni proizvodi ribarstva, ulja: ekstra djevičansko maslinovo ulje i bučino ulje, masti, octevi, med, džemovi, marmelade i pekmezi, suho voće, korice od voća (arancini i slično), obrađene sjemenke, povrće sušeno, konzervirano povrće, namazi na bazi povrća, paštete, čokolada, trajni kolači i keksi, sušena tjestenina i začinske soli.

Uvjet za dodjelu 

Uvjet za dodjelu oznake „Plavi ceker“ je da su prehrambeni proizvodi proizvedeni na području Republike Hrvatske, od sirovina podrijetlom iz Republike Hrvatske te da udovoljavaju važećim propisima iz područja hrane, koji se odnose se na sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane te da udovoljavaju parametrima kvalitete propisanim Pravilnikom.

Kako do oznake? 

Za dodjelu oznake „Plavi ceker“ Grad Zagreb raspisuje Javni poziv koji se objavljuje na web stranici (www.zagreb.hr). Prijavu na Javni poziv mogu podnijeti obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrti i pravne osobe registrirane za poljoprivrednu ili prerađivačku djelatnost.

Proizvodi koji su predmet prijave podliježu senzorskoj i fizikalno-kemijskoj analizi na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a troškove analiza snosi Grad Zagreb.
Nakon obrade prijava i na temelju rezultata provedenih analiza, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje predlaže gradonačelniku Grada Zagreba proizvode za dodjelu oznake „Plavi ceker“.
Gradonačelnik utvrđuje popis proizvoda kojima se dodjeljuje oznaka „Plavi ceker“, a isti se objavljuje na web stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr).

Grad Zagreb i korisnici oznake „Plavi ceker“ sklapaju Ugovor o licenci oznake „Plavi ceker“ kojim se uređuju međusobna prava i obveze u vezi korištenja oznake „Plavi ceker“. Ugovor se sklapa na razdoblje od tri godine od dana potpisivanja Ugovora.
Kontrolu kvalitete proizvoda kao i korištenje oznake „Plavi ceker“ provodi Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje na način da prema planu ili na temelju pritužbe potrošača uzima uzorke označenih proizvoda s tržišta ili direktno od proizvođača - korisnika oznake „Plavi ceker“  radi utvrđivanja kvalitete.

Grad Zagreb može otkazati Ugovor ukoliko:
1. korisnik Oznake upotrebljava Oznaku u obliku različitom od registrirane Oznake,
2. korisnik označava Oznakom proizvod kojem nije dodijeljena Oznaka,
3. kvaliteta proizvoda ne udovoljava uvjetima iz članka 3. pravilnika,
4. korisnik Oznake postupa suprotno odredbama ugovora.
Otkaz Ugovora dostavlja se pisanim putem korisniku Oznake u roku od 15 dana od dana utvrđivanja nastanka okolnosti za otkaz ugovora. Korisnik Oznake, kojem je otkazan ugovor, može se prijaviti za dodjelu oznake „Plavi ceker“ nakon isteka godine dana od otkaza predmetnog ugovora.

Prvi javni poziv bio je raspisan u razdoblju od 15.11.-31.12.2019. godine. Promocija projekta održana je 19.12.2019. godine u Hrvatskoj kući Materina priča u Zagrebu, Preradovićeva 31.
Nakon toga je održano nekoliko manifestacija vezanih za promociju oznake kvalitete "Plavi ceker" kao i promociju proizvoda koji su dobili oznaku.
Sveukupno je provedeno pet javnih poziva temeljem kojih je oznaku "Plavi ceker" dobilo 89  proizvođača za svoja 195 proizvoda. 

U suradnji sa jednom od najuspješnijih start-up tvrtki VeeMee koja djeluje u sklopu Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) uspostavili smo mogućnost provjere podataka o sljedivosti od proizvođača do krajnjeg kupca uz dostupnost svih informacija o proizvodu i proizvođaču putem QR Cod-a.

Također je uspostavljena suradnja sa specijaliziranim prodavaonicama poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Dodatne informacije o „Plavom cekeru“ dostupne su na otvorenoj Facebook grupi „Plavi ceker“ koju uređuje Grad Zagreb.