clanak False

Godišnja konferencija Energy Cities „Učinimo to sami... zajedno!“ - 06. - 08. travnja 2011.

19.04.2017.

 

Grad Zagreb je bio domaćin međunarodne Godišnje konferencije europskog udruženja Energy Cities koja se, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, održala u hotelu The Westin od 06—08. travnja 2011. Konferenciju su otvorili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Energy Citiesa, ujedno i gradonačelnik Heidelberga, Eckhart Wuerzner, a okupilo se oko 250 predstavnika europskih gradova i lokalnih energetskih agencija, europskih organizacija, kao i nacionalnih i regionalnih institucija. 

Konferencija je započela kritičkim osvrtom na aktivnosti koje su obilježile prošlu godinu, a nastavilo se s praktičnim iskustvima europskih gradova o temama:

-          Kako sudjelovati u lokalnim akcijama? S kojim metodama uključiti ljude u lokalne akcije?

-          Kako pridonijeti teritorijalnoj povezanosti?

-          Na koji način financirati projekte? 

Tijekom Godišnje skupštine, usvojeno je Mišljenje Energy Citiesa kao odgovor na Plan energetske učinkovitosti Europske unije. U njemu se poziva na obvezujuće ciljeve, pojačani fokus na decentralizirani sustav te mnogo veći demokratski i odgovorni energetski sustav koji građani mogu razumjeti. Energetska učinkovitost i održivi energetski razvoj bile su sastavne teme svih predavanja i sjednica na kojima su visoki predstavnici iz EU, predstavnici nacionalnih i regionalnih ministarstava te gradonačelnici gradova svojim iskustvima željeli potaknuti i motivirati sudionike da primjene nove pristupe u svojim sredinama.

Na Konferenciji je za predsjednika Energy Citiesa ponovno izabran Eckhart Wuerzner, a također je izabran i novi Upravni odbor Energy Citiesa koji se sastoji od 11 predstavnika iz Delft (Nizozemske), Brussels Capital (Belgije), Villa Nova da Gaia (Portugala), Paris (Francuske), Heidelberg (Njemačke), Vaxjo (Švedske), Bielsko-Baila (Portugala), Brasov (Rumunjske), Helsinki (Finske), Figueres (Španjolske) i Leicester (Velike Britanije).

Na kraju Konferencije dodijeljena je i Zagreb Cities Grand Prix nagrada u kojoj su sudjelovali svi sudionici konferencije sa svojim posterima „Učinimo to sami... zajedno!“ na kojima su bile prezentirane inovativne gradske akcije. Nagrada se dodijelila u tri kategorije: za originalnost - grad Cork (Irska), za inspiraciju – grad Sutton (Velika Britanija) i za atraktivnost – grad Agueda (Portugal).

Sa svojim inovativnim konceptom, Godišnja konferencija je vrlo uspješno približila raznolik raspon praktičnih rješenja za nisko-energetske gradove i za kvalitetan život svih građana.

 

 

VEZANE VIJESTI:

-          Godišnja konferencija Energy Citiesa