clanak False

II Radna konferencija SGE "Održivi razvoj gradova"

19.04.2017.

Od 27. do 29. travnja, Grad Zagreb je bio domaćin druge radne konferencije u sklopu projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama Republike Hrvatske pod nazivom „Održivi razvoj gradova“, održane u hotelu Westin.

Organizatori i pokrovitelji su Grad Zagreb, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. Konferencija je okupila petstotinjak sudionika, među ostalima, predstavnike jedinica regionalne i lokalne samouprave, župane, gradonačelnike, predstavnike obrazovnih i znanstvenih institucija, projektante javnih, stambenih i poslovnih objekata, investitore u građevinskom sektoru, predstavnike obrtničkih i gospodarskih subjekata, ESCO, razvojnih i energetskih agencija te predstavnike medija.

 

Energija nikada nije bila aktualnija tema! Svijet, Europska unija pa tako i Hrvatska i svi njezini građani suočeni su s nesigurnošću vezanom uz budućnost i sigurnu opskrbu energijom. Promjene cijena nafte i prekid opskrbe plinom događaji su koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Sigurna opskrba energijom po stabilnim cijenama ključan je preduvjet gospodarskoga i socijalnoga razvitka svakog društva, a utjecaj potrošnje energije na okoliš i globalnu promjenu klime postaje životno pitanje za cijelo čovječanstvo. Duboko svjesni da je gospodarenje energijom ključ opstanka, organizatori Konferencije su prenijeli poruku „Razvoj ne želimo zaustaviti ali onečišćenje možemo“. 

  

Glavni je cilj Konferencije poticanje održivoga i energetski efikasnoga planiranja, oblikovanja i gradnje u poslovnom, javnom i stambenom sektoru u urbanim sredinama, optimizacija gradskih energetskih, prometnih i komunalnih sustava, promicanje integriranog pristupa gradnji, razvijanje sustava „Zeleni ured“, razmjena znanja, iskustava i primjera iz prakse svjetskih, europskih i hrvatskih gradova, predstavljanje mogućnosti korištenja potpora i financiranja primjena mjera energetske učinkovitosti, ekološko prihvatljivih energenata i obnovljivih izvora energije, promicanje svijesti o održivom razvoju gradova i zaštiti okoliša.


Zajedno možemo učiniti puno više! S toga je Konferencija namijenjena županima u Republici Hrvatskoj, gradonačelnicima i načelnicima općina u Republici Hrvatskoj, investitorima u sektoru graditeljstva, pročelnicima gradskih ureda za planiranje grada, pročelnicima i predstavnicima gradskih uprava, projektantima stambenih, javnih i poslovnih objekata, Udruženju arhitekata Grada Zagreba i Republike Hrvatske, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori, razvojnim i energetskim agencijama, obrazovnim i znanstvenim institucijama Republike Hrvatske, strukovnim udrugama, medijima i udrugama građana, predstavnicima gradova šire regije (Beograd, Bihać, Novi Sad, Mostar, Podgorica, Priština, Sarajevo, Skopje, Tirana …).