clanak False

Čak 500 sugrađana odazvalo se javnozdravstvenoj akciji Ritam srca za ritam grada

27.09.2024.

.

Uoči Svjetskog dana srca, koji se obilježava 29. rujna, danas je na glavnom zagrebačkom trgu u suorganizaciji Hrvatske udruge za aritmije „Ritam srca“ i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, održana javnozdravstvena akcija Ritam srca za ritam grada. Građani su imali priliku besplatno pregledati srce EKG uređajima, zatražiti savjete vrhunskih kardiologa te se informirati o zdravlju srca. Akciju, kojoj se odazvalo čak 500  sugrađana, podržao je Zagrebački električni tramvaj - ZET,  koji je za tu prigodu, na Trgu bana Josipa Jelačića, omogućio obavljanje pregleda u autobusu.
 
„Grad Zagreb brojnim javnozdravstvenim akcijama podsjeća na važnost brige o zdravlju, što uključuje zdravu i uravnoteženu prehranu, tjelesnu aktivnost, ali i redovite liječničke preglede.“, kazala je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. sc. Lora Vidović,ujedno izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.. „Današnjom akcijom posebno ističemo važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti kao vodećeg uzroka smrti u Zagrebu, s udjelom od 37% u ukupnom mortalitetu“, naglasila je.
 
Akciju su, svojim stručnim savjetima, podržali i prim. dr. sc. Borka Pezo Nikolić, kardiologinja Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb ujedno i predsjednica Hrvatske udruge za aritmije “Ritam srca” i izv. prof. prim. dr. sc. Šime Manola, kardiolog, pročelnik Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KB Dubrava.
 
Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem i u svijetu i u Hrvatskoj, te kao najčešća nezarazna bolest odgovorne za čak 20,5 milijuna smrti godišnje na razini svijeta. Ako se ne zaustave sadašnji trendovi, procjenjuje se da će do 2030. godine taj broj smrti porasti  do 23 milijuna godišnje.

Aktualnosti/događanja