clanak False

Dobivanje licencije

08.01.2019.
Licencija se izdaje na rok od 10 godina i nije prenosiva.
 
Licenciju izdaje Odsjek za javni gradski, cestovni i autotaksi promet Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Park Stara Trešnjevka 2, telefon: 6585 707.
 
Licenciju može dobiti prijevoznik – fizička ili pravna osoba s registriranom djelatnošću za obavljanje javnog cestovnog prijevoza putnika u Gradu Zagrebu koji ima:
  • Dobar ugled
  • Financijsku sposobnost
  • Stručnu osposobljenost
  • Propisano vozilo
  • Ispunjen uvjet da nema dug za porezne obveze i obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje
  • Poslovni nastan u RH.
Dobar ugled dokazuje se izvodima iz kaznene evidencije i evidencije o prekršajima, koje po službenoj dužnosti pribavlja ovaj Ured.

Dobar ugled ima prijevoznik i upravitelj prijevoza:
  • koji nije pravomoćno osuđen zbog kaznenog djela protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja, okoliša, opće sigurnosti, sigurnosti prometa, imovine, gospodarstva, službene dužnosti te zbog kaznenog djela krivotvorenja,
  • kojemu nije izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti cestovnog prijevoza,
  • koji nije osuđen za druga kaznena djela na kaznu zatvora duže od godinu dana,
  • koji nije u zadnje tri godine kažnjen pravomoćnom odlukom prekršajnog suda više od dva puta za teži prekršaj, povezan s obavljanjem djelatnosti cestovnog prijevoza putnika ili tereta, iz područja sigurnosti cestovnog prometa, prijevoza opasnih tvari, nezakonitog rada i zapošljavanja, nelojalne konkurencije, i koji nije obavljao prijevoze bez odgovarajuće licencije, odnosno za postupanja u suprotnosti s odredbama međunarodnih ugovora.
 
Financijsku sposobnost ima prijevoznik koji ima važeću policu osiguranja svih putnika u vozilu.
 
Prijevoznik mora biti stručno osposobljen odnosno imati zaposlenog upravitelja prijevoza ili mora imati sklopljen ugovor o obavljanju poslova upravitelja prijevoza s fizičkom osobom koja je stručno osposobljena za upravitelja prijevoza, odnosno s pravnom osobom koja ima zaposlenog stručno osposobljenog upravitelja prijevoza.
 
Stručnu osposobljenost ima osoba koja ima:
  • VSS prometne struke cestovnog usmjerenja
  • VŠS prometne struke cestovnog usmjerenja
Ako prijevoznik ne ispunjava uvjet stručne osposobljenosti ili ako nema upravitelja prijevoza koji ispunjava uvjete, dužan je položiti ispit o stručnoj osposobljenosti, koji organiziraju i provode Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora, Zagreb, Ilica 49.
 
Vozilo propisanih uvjeta mora biti u vlasništvu prijevoznika ili on ima pravo na upotrebu tog vozila na osnovi sklopljenog ugovora o zakupu ili leasingu.
 
Za dobivanje licencije autotaksi prijevoznik mora predati ZAHTJEV ZA IZDAVANJE LICENCIJE ZA AUTOTAKSI PRIJEVOZ
 
U slučaju promjene podataka na temelju kojih je izdana licencija,  prijevoznik je dužan u roku od 8 dana od dana promjene podataka podnijeti zahtjev za izdavanje nove licencije.
 
 Naknada za izdavanje licencije  iznosi 92,91 € ( 700 kn - Konverzijski tečaj 1€ = 7,53450 kn)  i uplaćuje se na:
 
PRORAČUN REPUBLIKE HRVATSKE
IBAN: HR1210010051863000160
model :    64
poziv na broj  :    5002 - 1087 – OIB