clanak False

Djeluj sada 2021.!

31.05.2021.
Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 926 novooboljelih osoba, od čega 501 muškarac te 425 žena (2019. godine, 438 muškaraca i 362 žene).  

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, uslijed konstantnog porasta broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, 2007. godine pokrenuo je javnozdravstveni projekt „Djeluj sada!“, s ciljem sustavne edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu i prevencije zloćudnih tumora kože.

S obzirom da je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na to da građani odgađaju odlaske liječnicima na preventivne preglede, važnije nego ikad je utjecati na svijest građana o neophodnosti preventivnih pregleda te otkrivanju zloćudnih bolesti kože u ranoj fazi.

Konferencija za medije povodom ovogodišnje akcije preventivnih pregleda madeža za građane održat će se u utorak, 1. lipnja, s početkom u 11.00 sati na SRC Bundek – pokraj UV mjerača.

O aktivnostima u sklopu akcije „Djeluj sada“, načinima prevencije te najnovijim statističkim podacima vezanim za broj oboljelih od melanoma na konferenciji će govoriti:
  • Doc. dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba,
  • akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice, voditeljica referentnog Centra za melanom Ministarstva zdravstva RH,
  • prim. Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“,
  • izv. prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana. 
 
Moderator/uvodna riječ: Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.


Djeluj sada letak


JAVNOZDRAVSTVENI PROJEKT „DJELUJ SADA!“
• Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo s ciljem osvještavanja građana o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja na suncu, pokrenuo je 2007. godine javnozdravstveni projekt „Djeluj sada!“
• Projekt “Djeluj sada“ omogućava građanima rano otkrivanje melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože zahvaljujući preventivnim, besplatnim pregledima madeža bez uputnice. Osim mogućnosti pregleda madeža, građani u sklopu akcije imaju priliku saznati korisne savjete o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu.
• Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 926 novooboljelih osoba, od čega 501 muškarac te 425 žena (2019. godine, 438 muškaraca i 362 žene).  Iako žene u Hrvatskoj u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do četrdeset godina ipak prevladavaju. Uzrok tomu može se pronaći u činjenici da se žene češće izlažu UV zrakama. 
Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javno-preventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. U pravilu, iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože pa tako i melanoma.
• Projekt „Djeluj sada“ ove godine provodi se u suradnji s brojnim zdravstvenim ustanovama; Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”; Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom; Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb; udrugom; „Zdravi pod suncem“, Udrugom studenata medicine CroMSIC i partnerima. 

DOSADAŠNJI REZULTATI PROVOĐENJA PROJEKTA:
• U periodu od 2007. godine do danas, u sklopu jedne od najvećih javnozdravstvenih akcija u Republici Hrvatskoj, izravno se obuhvatilo preko 70.000 korisnika. “Djeluj sada!“ prepoznat je kao primjer dobre prakse te se akcija po Zagrebačkom modelu implementirala i na području grada Splita.  
• 2013. Hrvatsko društvo za sigurnost pacijenata dodijelilo Godišnju nagradu Gradu Zagrebu za najbolji projekt iz područja sigurnosti za pacijenta 
• Grad Zagreb, kao predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma prvi je u Europi uveo i mjerač UV indeksa. Projekt je realiziran  u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, a postavljeno je ukupno 11 uređaja za mjerenje UV indeksa. Uređaji, koji su postavljani u periodu od 2014. godine na gradskim lokacijama , u realnom vremenu daju podatke o razini UV zračenja (UV indeks) te u ovisnosti o izmjerenom UV indeksu informaciju o preporučenoj razini zaštite, odnosno preporučenom faktoru zaštite (tzv. SPF).