clanak False

Detaljnije o sajamskoj priredbi

27.03.2012.

 
OPIS PROJEKTA


PRODAJNE IZLOŽBE

Domaći suhomesnati proizvodi
Ovi proizvodi i nadalje najviše privlače pažnju posjetitelja i najviše se prodaju. Od samog početka sajma najbogatija je ponudu slavonskih delicija, Slavonskog domaćeg kulena i kulenove seke, slavonske kobasice, slavonske slanine, slavonske šunke, svinjske masti, švargla i čvaraka. Jednaku pozornost posjetitelja sajma privlači Drniški pršut, panceta te Samoborska salama.

Domaći sirevi
Na sajmu se nudi široka paleta domaćih sireva, ovčji, kozji, kravlji i miješanih. Dobro su zastupljena sva proizvodna područja, od Dalmacije i Like do sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije. Posebno je atraktivna ponuda tradicijskih sireva kao što su škripavac, prgice, sušeni kravlji sir. itd. Sve više se nude sirevi u ulju i s različitim dodacima, a dobru kakvoću sira prate i atraktivna pakiranja.

Med i ostali pčelinji proizvodi
Prema broju izlagača, vrsti proizvoda i količini ponude najveća je izložba meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Na sajmu je moguće pronaći i rijetke vrste meda kao što su otočka lavanda, kadulja, naranča…Uz med se nudi i mnoštvo drugih pčelinjih provoda od propolisa, cvjetnog praha te maštovita pakiranja meda, primjerice sa saćem, sušenim voćem te tradicionalni proizvodi od meda, paprenjaci, medica, gvirc….

Eko proizvodi
Broj certificiranih ekološki proizvođača hrane na sajmu raste. Ponuda je raznovrsna od soje, pšenice, ječma, ječmene kaše, brašna i pšeničnog mesa, zatim marmelada, džemova i meda do kupinovog vina, likera, rakija, ljekovitog bilje….

Ulje i ocat
Maslinovo i bučno ulje spadaju među atraktivnije proizvode na sajmu. Do sada su najviše bila zastupljena maslinova ulja iz sjeverne i srednje Dalmacije, a ove godine će im se pridružiti i sjajna istarska ulja. Sve više se traži bućino ulje. Od prirodnih octa nudi se jabučni i vinski, ali i ocat od meda.

Vina, rakije, likeri
Tu se mogu pronaći autohtoni moslavački Škrlet, Plešivički portugizac, slavonska Graševina, dalmatinski Plavac i Babić, a od aromatiziranih vina Bermet. Sve bogatija je ponuda voćnih vina, kupinovo, jabučno… Među rakijama najviše se nude šljivovica, tepka, vilijamovka te travarica i loza. Likeri su većinom na bazi voća.

Ostali prehrambeni proizvodi
U ovu skupinu spadaju različite vrste domaćeg bekvasnog kruha, domaći kolači, domaći pekmezi i đemovi, svježe voće… Svake godine pojavi se i veći broj inovativnih ali i reinterpretiranih tradicijskih proizvoda kao što su prženi skradinski bademi i sl.

Proizvodi tradicijskih obrta i kućne radinosti
Na sajmu se mogu pronaći mnogobrojni proizvodi tradicijskih obrta i kućne radinosti: Lepoglavska čipka, šlinga, zlatovez, domaće tkanje, štrikani stolnjaci, salveti, oslikane buće, domaći odjevni predmeti… Danas ovi proizvodi zauzimaju gotov petinu sajmene površine. 


VI IZLOŽBA HRVATSKIH PASMINA DOMAĆIH ŽIVOTINJA

U subotu 31. ožujka 2012. godine će se održati VI izložba hrvatskih pasmina domaćih životinja. Na izložbi će biti prikazane sve naše najvažnije pasmine: lička buša, boškarin, slavonsko-srijemski podolac, turopoljska svinja, crna slavonska svinja, lička pramenka, paška ovca, hrvatska bijela koza, primorsko-dinarski - dalmantiski magarac, hrvatski posavac, kokoš hrvatica, siva pčela..


IV BAMBINO KUP

U nedjelju 1. travnja će se održati IV Bambino kup. Bambino kupa je natjecanje mladih uzgajivača teladi. Na ovogodišnjem sajmu će se održati dvije discipline: predvođenje i opći dojam. Nastupit će mladi uzgajivači teladi iz sjeverozapadne Hrvatske.


OCJENJIVANJE IZLOŽENIH PROIZVODA

U suradnji s Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu organizirat će se stručno ocjenjivanje izloženih proizvoda. Ocjenjivanje će se održati u slijedećim kategorijama: Slavonski kulen, čvarci, slanina, Dalmatinski pršut, domaći sirevi (svježi, poloutvrdi i tvrdi i prema vrsti mlijeka), voćne rakije, likeri, voćna vina, vina, pekmezi, medovi. Za najbolje ocjenjene proizvode dodijelit će se priznanja.


DOMAĆA KUHINJA

Gastronomski kutak ponudit će jela od posebno vrijednih domaćih sirovina. Kulinarsku ponudu upotpunit će šaran na rašljama i čobanc od divljači.


SLATKA HRVATSKA

Na sajmu će se održati prva izložba tradicijskih slastica iz cijele Hrvatske pod nazivom Slatka Hrvatska.
Hrvatska se može podičiti velikim brojem zanimljivih i vrlo ukusnih tradicijskih kolača. Samo kratki isječak ove bogate ponude je fascinantan. U Slavoniji se rade orahnjače, makovnjače, buhtle, štrudle, okruglice sa šljivama i listarići, salovnjaci, …, u primorskom dijelu Hrvatske fritule, kroštule, mandulate, krokanate, rafiole, cukarini… u Istri presnac, kroštule s bademima, šurlice, smokvenjaci…, u Dubrovačkom području rožata, priklama, kotunjata, mantala… u sjeverozapadnoj i središnjoj hrvatskoj štrukli, buhtle, bazlamača, bučnica, zlevanka, zgreblica … 


KULTURNO-ZABAVNI PROGRAM

Tijekom održavanja sajma nastupat će kulturno-umjetnička društava i tamburaški sastavi.


CILJEVI PROJEKTA

Najvažniji ciljevi sajma PHS su:
• Pomoć malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima u promociji i prodaji njihovih proizvoda
• Omogućiti građanima i posjetiteljima Grada Zagreba degustaciju i kupnju tradicijskih domaćih proizvoda do koje potrošači teško dolaze jer većine ovih proizvoda nema u trgovinama
• Obogaćenje turističke ponude Grada Zagreba jednom atraktivnom manifestacijom na kojoj strani turisti mogu upoznati okuse i mirise Hrvatske i dio njenog kulturnog naslijeđa kroz proizvode kućne radinosti, tradicionalnih obrta te nastupe kulturno-umjetničkih društava
• Upoznavanje predškolske i školske djece Grada Zagreba s hrvatskim tradicionalnim proizvodima te hrvatskim pasminama domaćih životinja


KORISTI OD PROJEKTA

Očekivane koristi od projekta:
• Povećanje prodaje i dohotka poljoprivrednih proizvođača
• Opskrba građana Grada Zagreba visoko kvalitetnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima kojih nema u trgovinama prehrambenih proizvoda
• Povećanje atraktivnosti Grada Zagreba kao turističke destinacije
• Pomoć u očuvanju tradicije, jačanju identiteta, očuvanju okoliša i zaštiti bio-raznolikosti