clanak False

Aktivnosti Grada Zagreba u svrhu očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih

04.09.2024.
Svjetski dan spolnog zdravlja se svake godine širom svijeta obilježava 4. rujna na inicijativu Svjetskog udruženja za seksualno zdravlje (WAS), globalne organizacije koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja. Tim se povodom organiziraju brojne aktivnosti kojima je cilj promicanje spolnog i reproduktivnog zdravlja, dodatna edukacija, informiranje i podizanje svijesti o važnosti odgovornog spolnog ponašanja, i spolno prenosivih bolesti te poštivanju i zaštiti prava svake osobe.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja želimo podsjetiti kako Grad Zagreb kontinuirano provodi niz aktivnosti u svrhu očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ul. 62a te osigurava usluge za mlade koje su dostupne bez uputnice i potpuno su besplatne: cijepljenje protiv HPV-a, ginekološke preglede, savjetovanje o reproduktivnom zdravlju te testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju. Usluge savjetovanja i ginekoloških pregleda provode se i na lokaciji Mirogojska 16 u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Posebno želimo skrenuti pozornost na odgovorno spolno ponašanje te na prevenciju spolno prenosivih infekcija. Infekcija humanim papilomavirusom (HPV) virusna je infekcija koja se uglavnom prenosi izravnim spolnim kontaktom sa zaraženom osobom. Riječ je o najčešćoj spolno prenosivoj infekciji, a visokorizični tipovi HPV-a mogu uzrokovati nekoliko vrsta raka od kojih je najčešći rak vrata maternice i glavni razlog zašto se pokrenuo razvoj cjepiva protiv HPV-a.

Cjepivo protiv HPV-a preporučuje se radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i njenih štetnih posljedica, prvenstveno određenih karcinoma te se mladi do 25 godina starosti mogu cijepiti svaki ponedjeljak u Centru za zdravlje mladih, u vremenu od 15.00 do 20.00 sati. Nakon ljetne stanke, cijepljenje protiv HPV-a se nastavlja u Centru za zdravlje mladih od 11.9.2024.

Program preventivnih ginekoloških pregleda i savjetovanje, namijenjen je djevojkama i ženama do 29 godina koje nemaju izabranog ginekologa ili žive izvan svog mjesta prebivališta.

Usluge Ginekološke ambulante i savjetovališta dostupne su bez uputnice i besplatno ponedjeljkom od 15.00 do 20.00 sati i utorkom; parni datumi - ujutro 8.00 do 12.00 sati i neparni datumi - poslijepodne 15.00 do 20.00 sati. Nakon ljetne stanke, besplatni, preventivni ginekološki pregledi i savjetovanje se nastavljaju u Centru za zdravlje mladih od 11.9.2024. i na lokaciji Mirogojska 16 svaki četvrtak u vremenu od 15.30 do 19.00 sati. od 12.9.2024.

Savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju dostupno je četvrtkom i petkom od 9.00 do 13.00 sati. Nakon ljetne stanke, besplatno savjetovanje i testiranje na navedene spolno prenosive infekcije se nastavljaju u Centru za zdravlje mladih od 5.9.2024.

Za usluge cijepljenja protiv HPV-a i besplatnih, preventivnih ginekoloških pregleda potrebno je prijaviti se putem aplikacije Terminko dok je testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju omogućeno po principu drop in i nije potrebna prethodna predbilježba.

Provedbu ovih projektnih aktivnosti osigurava Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, uz podršku Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), a u partnerstvu s NZJZ Dr. Andrija Štampar, Međunarodna udruga studenata medicine CroMSIC, udruga HUHIV te Dom zdravlja Zagreb - Istok - Centar za zdravlje mladih.

Pretpregled slike
Pretpregled slike
Pretpregled slike

Aktualnosti/događanja