clanak False

Završna konferencija i studijski obilasci za partnere projekta „TRACE“

26.09.2014.
U okviru projekta TRACE održana je završna konferencija u Pireausu 25. rujna 2014. te studijski obilasci energetski učinkovitih objekata u Loutraki 24. rujna 2014. i 26. rujna 2014. u Attiki i Pikermi. U ime Grada Zagreba na sastancima su sudjelovale Melita Borić, pomoćnica pročelnika i Sanja Malnar Neralić, viša stručna savjetnica pročelnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

U Pireausu je 25. rujna 2014. u prostorima Trgovinske i industrijske komore održana završna konferencija na kojoj su partneri projekta TRACE prezentirali ostvarene rezultate postignute u okviru projekta. Raspravljano je o ulozi lokalne samouprave u energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu, pregledu i mogućnosti lokalne samouprave u JIE vezano za energetsko označavanje zgrada, djelovanju inspekcije u energetskoj učinkovitosti zgrada, poboljšanju ICT u energetskoj učinkovitosti zgrada, mogućnosti financiranja, shemama suradnje na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, energetskim pregledima, treninzima namijenjeni lokalnoj samoupravi, primjerima dobre prakse u informativnim kampanjama, primjerima dobrih praksi u korištenju energetskih certifikata itd.

Osim konferencije, u organizaciji partnera – CRES, za partnere projekta su organizirani stručni obilasci energetski učinkovitih zgrada u Loutraki (24. rujna 2014.) i Terme Loutraki i Attiki (26. rujna 2014). Prvog dana studijskog posjeta gradu Loutraki organiziran je posjet Gradskom poglavarstvu i renoviranoj Gradskoj knjižnici (primjer nisko energetskog objekta) i Termama Loutraki (primjer korištenja energetski učinkovitih sustava). Drugog dana organiziran je studijski posjet Energetski edukativnom parku (PENA) u Lavreotki, Attiki i CRES-ov glavni ured (primjer nisko energetskog objekta) i laboratorij u Pikermi.
 
Grad Zagreb provodi projekt „Transnational cooperation for the improvement of buildings energy performance and efficiency“ (TRACE) koji je sufinanciran od strane South East Europe (SEE) programa. Na projektu sudjeluje ukupno 13 partnera iz 9 europskih zemalja.

Cilj projekta TRACE je davanje potpore lokalnoj i regionalnoj administraciji Jugoistočne Europe u važnoj ulozi koju imaju u razvoju i napredovanju politika i mehanizama u poboljšanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Nastojanje za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada (20% do 2020.) u javnom i privatnom sektoru kao i dosezanje zacrtanih EU ciljeva (u okviru energetske strategije Europa 2020 kao i izmjenama i dopunama EPBD (Directive 2010/31/EU), ostvarivo je jedino uz aktivno sudjelovanje i uključivanje regionalnih i lokalnih vlasti. Projekt TRACE doprinosi razmjeni znanja, iskustava i primjera dobrih praksi te jačanju partnerstva na svim razinama vlasti, ujedno daje i mogućnost za primjenu strategija EU prema energetski učinkovitijem zgradarstvu.