clanak False

Zagreb nastavlja s uspješnim poticajnim mjerama

U Gradskoj upravi predstavljene su potpore za razvoj društvenog poduzetništva te za internacionaliziranje poslovanja malih i srednjih poduzetnika.
14.01.2016.


Kao nastavak svojih uspješnih mjera, Grad Zagreb ove godine daje potpore za sedam socijalnih zadruga za devet društvenih, odnosno socijalnih projekata u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna kuna te za internacionaliziranje poslovanja malih i srednjih poduzetnika uspješnim zagrebačkim poduzetnicima, ukupno 27 potpora u iznosu od 9,8 milijuna kuna, čulo se na  konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Tijekom proteklih 16 godina, odnosno od 2000., raznim mjerama, Grad je za poticanje razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva utrošio skoro 350 milijuna kuna za subvencioniranje kamata, samozapošljavanje, beskamatne kredite, deficitarna zanimanja, start-upove…, rekao je gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako sve mjere koje Grad provodi pridonose smanjenju broja nezaposlenih te čuvanju postojećih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj iznosi 17,7%, dok je u Zagrebu postotak 7,7%. Zagreb je krajem prošle godine imao nešto više od 38 tisuća nezaposlenih dok je godinu prije taj broj iznosio preko 41 tisuću.

Živim za dan kada ćemo polovicom godine na Zagrebačkome velesajmu otvoriti prvu start-up priču za naše mlade poduzetnike kojima ćemo dati šansu da na jednome mjestu imaju sve kako bi jednoga dana postali pravi, istinski menadžeri, najavio je na kraju gradonačelnik Bandić.

Pročelnica za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić navela je da su potpore za zadruge u rasponu od 120 do 350 tisuća kuna namijenjene prvenstveno za troškove uređenja i zakupa poslovnog prostora, nabavu opreme, alata, inventara, repromaterijala, promociju, marketing te plaće kao početni kapital za pokretanje poslovanja na društveno odgovoran način, dok su potpore zagrebačkim poduzetnicima od 156 do 693 tisuće kuna namijenjene za savjetodavne usluge, marketinške aktivnosti te pripremu proizvoda za međunarodno tržište.

Zahvalivši gradonačelniku i stručnim timovima iz Ureda za gospodarstvo, predstavnici socijalnih zadruga ocijenili su ovaj gradski projekt iznimno važnim za jačanje konkurentnosti te za lakši pristup tržištu. Posebno su izdvojili odličnu pripremu i prethodnu edukaciju svih zainteresiranih za sudjelovanje u natječaju.

Na konferenciji su, osim gradonačelnika Bnadića i pročelnice Jozić, sudjelovali; upraviteljica Zadruge saveza društva distrofičara Marica Mirić, predsjednik Zadruge Humana nova Zagreb Ivan Božić te tajnik Udruge slijepih Grada Zagreba i koordinator projekta Sapuni s točkicama Goran Denis Tomašković.


Poticanje razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva

Rezultati Javnog natječaja za dodjelu potpora za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge

Rezultati Javnog natječaja za dodjelu potpore za internacionaliziranje poslovanja malih i srednjih poduzetnika