clanak False

VOLONTERSKI OSKAR, dodjela zagrebačke nagrade za volontera/ku godine

20.02.2017.

Volonterski centar Zagreb dodijelio je sedmog Volonterskog Oskara, nagradu za zagrebačkog volontera/ku godine, i ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
Svečana dodjela Volonterskog Oskara, održana je 24. veljače 2016. u Staroj gradskoj vijećnici. Uzvanike je na početku pozdravila izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb Jela Prgić Znika. Sve prisutne pozdravila je i gospođa Romana Galić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, gospodin Darinko Kosor.
Uzvanicima se obratio i prošlogodišnji dobitnik nagrade, gospodin Slavko Navratil (74), volonter s dvadesetogodišnjim stažom u Udruzi Dodir.
Na natječaj za nagradu Volonterski Oskar 2015. pristigla je ukupno 21 prijava te su ovim putem svim nominiranim kandidatima dodijeljene prigodne nagrade. U nastavku programa, o finalistima natječaja govorili su predstavnici organizacija u kojima volontiraju. Nakon kratkog obraćanja publici od strane samih finalista, pobjednicom je proglašena gospođa Anka Juričić te joj je dodijeljena nagrada Volonterski Oskar za 2015. godinu kao volonterki s najvećim brojem glasova građana.
Gospođa Anka Juričić (77) volonterskim radom bavi se oko 35 godina, a iza nje je više od 150 korisnika domova i osoba s posebnim potrebama kojima je pomagala. Najstarija je volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka Zagreb, gdje je u 2015. godini ostvarila oko 760 sati volontiranja. Samo u Domu volontira oko desetak godina. Svakodnevno je aktivno uključena u rad različitih grupa korisnika, gdje nesebično i neumorno animira, pomaže i „daje se“ u radu sa starijima.
Volontira jer želi pomagati onim najpotrebitijima, jer stvara nova prijateljstva i jer se i ona tako obogaćuje, neprestano razmišljajući da li je dovoljno napravila i je li mogla više. Na pitanje:„Do kada planira volontirati?“, Anka ima odgovor:„Dok bude potrebitih – može, hoće i želi nesebično i s veseljem uz ostale volontere pomoći.“
Program dodjele vodila je radijska voditeljica Barbara Vid, dok je za glazbeni dio programa bio zadužen zbor Čarobna frula.
Novina je da od ove godine Volonterski Oskar ima službenu statuu. Volonterski centar Zagreb (VCZ) ostvario je suradnju sa Studijem dizajna u osmišljavanju i izvedbi idejnog rješenja za službenu statuu nagrade, a čija je provedba započela u prosincu 2015. godine.
Studenti prve godine Studija dizajna u sklopu kolegija Industrijski dizajn dobili su zadatak dizajnirati službenu nagradu za volontera/ku godine. Samoj razradi ideja prethodilo je istraživanje simboličke uloge nagrade te upoznavanje s temom volonterstva, a studentima su tijekom cjelokupnog procesa mentorsku podršku pružali profesori Mladen Orešić, Zlatko Kapetanović i Andrea Hercog.
O konačnom izboru dizajna službene nagrade odlučivala je stručna komisija sastavljena od profesora Studija dizajna i predstavnika Volonterskog centra Zagreb te je za izradu statue za Volonterskog Oskara 2015. odabran rad Jakova Habijana.
I ovogodišnja dodjela nagrade Volonterski Oskar izazvala je pregršt pozitivnih emocija i vjerujemo da je bila poticaj, kako za nastavak volontiranja, tako i za početak  volontiranja za one koji se još na to još da sada nisu odlučili.


 
 Fotografirao Goran Kovačević