clanak False

Više...

19.04.2017.

Izvor: http://www.zgzoo.com/hr/

Položaj u zoo-vrtu 

Na prostoru današnje nastambe za azijske antilope i jelene aksise, te malog djela nastambe za divlje magarce.

Opis projekta 

Riječ je o kompleksu nastambi kojim dominiraju vanjska nastamba za lavove i paviljon u obliku stjenovitog brda - kopje. Kopje (od afrikaanske riječi koppie, što znači vrh) su «otoci» granitnih stijena usred savane - afričkih travnjaka. Zbog nakupljanja vode u pukotinama stijena, ova neobična staništa sadrže posebnu faunu i floru, te predstavljaju svijet za sebe. Čopori lavova često koriste kopje kao mjesto za odmor ili promatranje okolice.

Vanjska nastamba za lavove površine 1540 m2 biti će ograđena sa nekoliko vrsta barijera: žičanom mrežom, staklom i suhim jarkom. Svaka od barijera imat će i dodatnu sigurnosnu zaštitu u obliku žica pod električnim naponom. U pozadini nastambe nalazit će se i manja vanjska nastamba za odvajanje jedinki, površine 108 m2.

U paviljonu će se nalaziti unutarnje nastambe za lavove, unutarnja nastamba za pećinare, terariji za gmazove i beskralješnjake, prostor za posjetitelje i servisni prostor za timaritelje. Osim zajedničke unutarnje nastambe (površine 38 m2), lavovi će na raspolaganju imati i dvije dodatne manje nastambe.
Uz paviljon će se nalaziti vanjska nastamba za pećinare, malo jezerce koje predstavlja pojilište, te nastambe za kopnene kornjače u neposrednoj blizini paviljona. Posjetitelji će imati mogućnost pristupa na vrh paviljona - vidikovac. Sa tog mjesta moći će promatrati lavove u vanjskoj nastambi ili na odmaralištu na samom rubu paviljona, te životinje afričke savane (žirafe, nojeve, zebre, manje vrste antilopa) u susjednoj nastambi.
Paviljon će biti visine od 5.5 m, a ukupne površine od oko 180 m2.

Životinje
 
- AFRIČKI LAV (Panthera leo)
- PEĆINAR (Procavia capensis)
- OSTRUGASTA KORNJAČA (Geochelone sulcata)
- LEOPARD KORNJAČA (Geochelone pardalis babcocki)
- AFRIČKA PLOSNATA KORNJAČA (Malacochersus tornieri)
- OBIČNA AGAMA (Agama agama)
- DUGONOGI PAUK (Nephila sp.)

Biljke
U vanjskoj nastambi za lavove i oko nje zasadit će se različite vrste trava i niskog grmlja kako bi se postigao dojam savane i sušne vegetacije. Paviljon u obliku stjenovitog brda bit će zasađen grmljem i niskim drvećem koje izgledom podsjeća na drveće iz roda Acacia.
Uz jezerce koje predstavlja pojilište koristit će se močvarne biljke poput ŠAŠA (Carex sp.), ROGOZA (Typha sp.) i TRSKE (Phragmites sp.). Dio biljaka bit će označen natpisima sa osnovnim podacima o vrsti.

Plan sadnje i popis vrsta biljaka trenutno je u izradi.

Obrazovni elementi za posjetitelje 

Uz vanjsku nastambu i oko paviljona nalazit će se obrazovne ploče i instalacije koje objašnjavaju odnos grabežljivaca i plijena te ulogu i važnost pojilišta.
U paviljonu će prostor za posjetitelje biti sagrađen tako da se može koristiti i za predavanja ili radionice. U tu svrhu moći će se koristiti i posebna audio-vizualna oprema.
U paviljonu i na njegovom gornjem djelu nalazit će se ploče i instalacije koje prikazuju način života lavova, posebnosti kopjea, te njegove faune i flore.

Dodatni sadržaji za posjetitelje 

U unutrašnjosti paviljona nalazit će se mjesto za odmor koje pruža mogućnost promatranja lavova u unutarnjim nastambama. Na gornjem djelu paviljona nalazit će se vidikovac koji također pruža mogućnosti odmora i promatranja životinja, te u budućnosti, i promatranje hranjenja životinja u susjednoj nastambi (žirafe).

Razlozi izvođenja projekta 

• usklađivanje sa standardima držanja životinja Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija (EAZA)
• znatno kvalitetniji smještaj lavova s povećanim životnim postorom
• izmještanje lavova iz starog i dotrajalog paviljona za velike mačke, što će omogućiti njegovo rušenje i oslobađanje prostora za izgradnju novih nastambi (ujedno i nastambe za tigrove).
• bolji i sigurniji uvjeti rada sa životinjama
• izgradnja prve etape nove velike tematske cjeline – AFRIČKA SAVANA