clanak False

Više...Potpisivanje Mandatnog pisma između Grada Zagreba i EBRD-a

19.04.2017.

 Informacija iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo:

 

POTPISIVANJE MANDATNOG PISMA IZMEĐU GRADA ZAGREBA I EUROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ (EBRD-a) U VEZI PROJEKTA GRADNJA PODZEMNE GARAŽE S PRATEĆIM SADRŽAJIMA NA LOKACIJI SREDNJOŠKOLSKOG IGRALIŠTA SAVSKA-KAČIĆEVA-KLAIĆEVA-KRŠNJAVOGA



Mandatno pismo se potpisuje između Grada Zagreba i EBRD-a radi zajedničke suradnje na pripremi i realizaciji Projekta odnosno financiranju i gradnji podzemne garaže u Klaićevoj kao i izbora savjetnika za javno privatno partnerstvo koji posjeduje specijalistička znanja za pripremu, ugovaranje i provedbu projekta javno-privatnog partnerstva. 

Potpisivanje Mandatnog pisma jedna je od faza realizacije ovog značajnog Projekta čiji je cilj gradnja multifunkcionalnog objekta s različitim sadržajima, koji će istovremeno zadovoljavati sve kriterije građevinske solidnosti, estetske vrijednosti, funkcionalnosti objekta te zaštite okoliša. 

Realizacija Projekta značajno će utjecati na kvalitetu življenja u ovom dijelu grada. Izgradnjom podzemne garaže riješit će se dugogodišnji problem prometa u mirovanju, prvenstveno problem parkiranja za građane koji koriste usluge Dječje bolnice u Klaićevoj. Isto tako, revitalizacijom kompleksa srednjoškolskog igrališta i izgradnjom sportske dvorane polivalentnog sadržaja osigurat će se uvjeti za športske aktivnosti na otvorenom i zatvorenom prostoru za potrebe škola i rekreaciju građana iz urbanog okruženja..Ne treba zanemariti ni izgradnju pratećih trgovačko-uslužnih sadržaja koji će, između ostalog biti izvor novog zapošljavanja. Kao što znamo, danas je srednjoškolsko igralište zapušteno i degradirano, tehnološki neadekvatno za održavanje nastave tehničke kulture, s pješačkim prostorom ugroženim organiziranim prodorom parkirališta osobnih vozila smještenog unutar kompleksa te zapuštenim zelenim površinama. 

Model javno-privatnog partnerstva po kojem će se realizirati Projekt preporučuje i Europska komisija kod gradnje javnih projekata jer oslobađa javni sektora od direktnog zaduživanja, s obzirom da sve kapitalne i operativne troškove preuzima privatni partner, te ujedno preuzima rizik povrata svoje investicije kroz korištenje izgrađene infrastrukture i pružanje javnih usluga krajnjim korisnicima. 

Istovremeno se ovim modelom koristi know-how i inovativnost privatnog sektora kroz sinergiju gradnje, upravljanja i održavanja infrastrukture, a sve u cilju osiguranja najviše kvalitete usluga koje će se pružati građanima. 

Ovaj Projekt je od velikog značaja za Grad Zagreb jer se u vrijeme gospodarske krize bez dodatnih kreditnih opterećenja realizira investicija koja će u konačnici uz poboljšanje uvjeta življenja građana doprinijeti i poticanju poduzetničke aktivnosti kao i gospodarskom oporavku Grada Zagreba. Realizacija Projekta predstavlja i doprinos Grada Zagreba trenutnoj investicijskoj politici Vlade Republike Hrvatske.