clanak False

Uvodimo red u rezervirana parkirna mjesta i povećavamo dostupnost parkinga za građane

19.03.2024.
Nakon uvođenja reda u dodjelu gradskih stanova, u korištenje poslovnih prostora, u korištenje terasa na javnim površinama i druga područja, Grad Zagreb sada uvodi red u korištenje rezerviranih parkirališnih mjesta. 

Nova odluka o rezerviranim parkirališnim mjestima upućena je u javno savjetovanje 14. ožujka, s namjerom da bude usvojena u Gradskoj skupštini 25. travnja 2024. godine. Cilj odluke je reguliranje dodjele rezerviranih parkirnih mjesta vodeći se javnim interesom, i povećanje dostupnosti parkirališnih mjesta za sve građane.

„Uvjeren sam da će velika većina građana podržati ovo uvođenje reda i oslobađanje dodatnih parkirališnih mjesta. Trenutno ima blizu 2,000 rezerviranih parkirališnih mjesta, od kojih će se značajan broj ovom odlukom osloboditi za građane“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Također je objasnio kako su se rezervirana parkirališna mjesta tijekom godina dodjeljivala suprotno propisima, na neodređeno vrijeme, pravnim i fizičkim osobama koje na njih nisu imali pravo.

„Većina tih rezerviranih parkirnih mjesta nije se plaćala, a za neke ne postoji ni odgovarajuća dokumentacija, niti je postojalo centralno vođenje evidencije. Kako bismo uveli reda nužno je napraviti clean start. Po novoj odluci imenovano povjerenstvo će odobravati rezervaciju parkirališnih mjesta, koja će se naplaćivati sukladno jasnim kriterijima, s posebnom pažnjom posvećenom javnom interesu“, rekao je gradonačelnik na današnjoj konferenciji za medije.

Prema prijedlogu nove odluke, rezervirana parkirališna mjesta mogu se dodijeliti pravnim osobama, veleposlanstvima i državnim tijelima i to najviše tri parkirališna mjesta po pravnoj osobi. Odluka će regulirati i uvođenje parkirališnih mjesta za vrtiće. Naime, dozvolit će do 5 parkirališnih mjesta za roditelje koji dovoze djecu u vrtić, koji će od 7 do 9 sati i od 15 do 17 sati moći parkirati do 15 minuta.

Građani i zainteresirane strane mogu dostaviti svoje komentare ili prijedloge na ovaj prijedlog odluke kroz javno savjetovanje do 13. travnja 2024. 

Gradske vijesti