clanak False

Uručeni ugovori o Stipendiji Grada Zagreba učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine

08.04.2024.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su danas u Staroj gradskoj vijećnici ugovore o stipendijama Grada Zagreba za školsku/akademsku godinu 2023./2024. učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine.

Gradonačelnik je naglasio kako mu je čast da stipendije učenicima i studentima može uručiti upravo na Svjetski dan Roma. Svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Zagrebu i diljem Hrvatske čestitao je njihov dan te poželio stipendistima puno uspjeha u akademskim i poslovnim izazovima. „Vjerujem da ova stipendija šalje jednu poruku za koju se nadam se da ćete je zauvijek zapamtiti, a to je da se znanje i obrazovanje isplate“.

Grad Zagreb nastoji u raznim područjima unaprijediti život pripadnika romske nacionalne manjine. Tako je u tijeku izrada Akcijskog plana za uključivanje Roma koji će se baviti unapređenjem raznih politika važnih za njihovo uključenje u život zajednice. „Želimo da grad koji vodimo bude otvoren za sve, da svatko ima jednaka prava bez obzira na njegovu ili njezinu nacionalnu pripadnost, vjeru, rasu, jezik ili bilo koju drugu odrednicu. 

Ukupno je dodijeljeno 108 stipendija, od čega 103 učenicima te 5 stipendija studentima. Ovo predstavlja porast broja dodijeljenih stipendija pripadnicima romske nacionalne manjine za 50 % u odnosu na 2020. Mjesečno stipendija iznosi 360 eura neto za učenike te 500 eura neto za studente, što je čini jednom od najizdašnijih u Hrvatskoj.

Grad Zagreb kontinuirano povećava program stipendiranja kako bi one bile što dostupnije učenicima i studentima. Tako, od preuzimanja odgovornosti za Grad 2021. godine broj dodijeljenih stipendija je  povećan za gotovo 130%. Naime, u 2020. dodijeljeno je ukupno 522 stipendije, a ove godine će ih biti dodijeljeno sveukupno 1194. Osim toga, bolja dostupnost osigurana je i razvojem aplikacije e-Stipendije kojom je digitaliziran proces natječaja te učenicima i studentima omogućena lakša prijava.

U proračunu Grada Zagreba za  2024. godinu za sve Stipendije Grada Zagreba osigurano je ukupno 5.700.000,00 EUR dok je za Stipendiju Grada Zagreba za učenike i studente romske nacionalne manjine osigurano 470.800,00 EUR.

Gradske vijesti