clanak False

Trešnjevka - 1.4.2023.

01.04.2023.
Prvi ovogodišnji Sajam zdravlja: „Štampar u tvom kvartu“ održan je na Trešnjevki i okupio veliki broj građana, koji su imali priliku više naučiti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života. Na Sajmu su građani mogli obaviti i preventivne preglede te dobiti savjete liječnika o tome kako prepoznati prve simptome određenih zdravstvenih stanja.
 
„Štampar u tvom kvartu“ obuhvaća niz lokalnih manifestacija u zagrebačkim kvartovima, u organizaciji Grada Zagreba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te područnih Domova zdravlja, u ovom slučaju Doma zdravlja Zagreb Zapad. Ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja je „Zdravlje za sve“, što daje dodatan vjetar u leđa ovoj inicijativi. Ispred Grada Zagreba, podršku ovoj akciji dolaskom je iskazao i gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je pohvalio inicijativu prevencije bolesti te istaknuo: „Drago mi je da sam danas na Sajmu zdravlja: Štampar u tvom kvartu na Trešnjevki, koja je moj kvart, Trešnjevka sjever. Ovo je hvale vrijedna manifestacija, koju podržavam te ću je nastaviti pratiti i u ostalim zagrebačkim kvartovima. Obiđite štandove na Sajmu, provjerite svoje zdravlje - jer ljubav i zdravlje su najvažniji!“
 
Građani su se na Sajmu mogli posavjetovati s nutricionistom i kineziologom te dobiti prijedloge primjerene prehrane za različita zdravstvena stanja. Uz to, organizirano je mjerenje tlaka, razine glukoze u krvi, razine ugljičnog monoksida u izdisaju, kao i savjetovanje o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva. Građane se educiralo i o pravilnom čitanju i razumijevanju deklaracija na igračkama, kozmetici i hrani te im se pružilo savjetovanje o kvaliteti zraka u njihovom kvartu, ali i analizama vode. Dio aktivnosti na Sajmu bio je namijenjen i najmlađima koji su mogli naučiti kako pravilno prati zube i sudjelovati na radionici o zdravoj prehrani.
 
„Ovom akcijom želimo oživjeti Štamparov postulat da je glavno mjesto liječničkog djelovanja tamo gdje ljudi žive, a ne ordinacija. Ideja ovakvog javnozdravstvenog sajma jest približiti zdravstvenu uslugu svim stanovnicima grada Zagreba te obići gradske četvrti i pružiti našim sugrađanima brigu o zdravlju u njihovom kvartu.“, naglasio je u svom obraćanju ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Branko Kolarić te najavio kako će ovaj putujući Sajam uskoro posjetiti i stanovnike u gradskim četvrtima Gornja i Donja Dubrava te Trnje.
 
U 2022. godini, u suradnji s gradskim četvrtima i područnim Domovima zdravlja, kao i drugim srodnim ustanovama i partnerima, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uspješno je organizirao tri Sajma zdravlja u gradskim četvrtima Novi Zagreb - zapad, Sesvete i Podsused-Vrapče. Današnjim Sajmom na Trešnjevki nastavlja se trend javnozdravstvenih akcija po kvartovima u 2023. godini, čime će se doprinijeti zdravstvenom prosvjećivanju i promicanju zdravlja te zdravstvenoj zaštiti svih dobnih skupina.