clanak False

Svjetske procjene šećerne bolesti i troškovi liječenja

19.04.2017.

Najnovije svjetske procjene govore da 371 milijun osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu te ne primaju liječenje. Među skoro pet milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka druga osoba je mlađa od 60 godina. Na svjetskoj razini, troškovi zdravstvene zaštite vezane uz šećernu bolest iznose gotovo 500 milijardi dolara.

U Europi od šećerne bolesti boluje oko 55 milijuna osoba, a troškovi liječenja i skrbi za šećernu bolest iznose skoro 140 milijardi eura godišnje. Ipak, preko 600 tisuća osoba godišnje umre od njezinih posljedica. Unutar europske regije, šećerna bolest je najčešća u zemljama istočne Europe, Turskoj i Portugalu. Hrvatska se nalazi u sredini ljestvice, čime je usporediva s Italijom, Francuskom i Njemačkom.

Nedavno istraživanje pokazalo je da trošak liječenja u Hrvatskoj iznosi 2,5 milijardi kuna godišnje, odnosno 11,5% proračuna HZZO-a. Iz javnozdravstvene perspektive, važno je naglasiti da čak 86% ovog iznosa čine troškovi zbrinjavanja i liječenja komplikacija šećerne bolesti – oštećenja očiju, bubrega i krvožilnog sustava.
Ovi epidemiološki podatci pokazuju koliko je važno na vrijeme prepoznati i liječiti šećernu bolest kako bi se spriječile njezine komplikacije i pružio kvalitetniji život osobama sa šećernom bolešću.