clanak False

Stipendija Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva

09.05.2017.
STIPENDIJA GRADA ZAGREBA ZA UČENIKE KOJI SE OBRAZUJU ZA DEFICITARNA ZANIMANJA ZA POTREBE OBRTNIŠTVA

29.09.2017.
 
OPĆENITO
Grad Zagreb utemeljio je školske godine 2003./04. Stipendiju Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, s ciljem poticanja upisa učenika u trogodišnje strukovne programe obrazovanja, za zanimanja u obrtništvu, koja su istodobno vrlo tražena na tržištu rada,.
            Pri tome treba istaknuti nastojanja Grada Zagreba kao središta razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva, da u kontinuitetu raznovrsnim programima usmjerava mlade ljude na upis u strukovne programe obrazovanja za kojima postoji povećana potražnja na području Grada te dobra perspektiva za zapošljavanje i ekonomsku sigurnost.
Tijekom dosadašnjih 14 godina primjene Odluke, Grad Zagreb stipendirao je ukupno 1.472 učenika u 41 različitom deficitarnom programu obrazovanja.

PRAVO NA DODJELU STIPENDIJE
Odlukom o Stipendiji Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva (Službeni glasnik Grada Zagreba 13/03, 1/04, 9/06, 22/09, 15/10, 19/14 – pročišćeni tekst i 22/15) utvrđeno je da će se godišnje dodjeljivati do 150 stipendija redovnim učenicima koji ispunjavaju uvjete utvrđene Odlukom:
-        da su redovni učenici prvog razreda u trogodišnjim programima obrazovanja strukovnih škola Grada Zagreba
-        da imaju neprekidno prebivalište na području Grada Zagreba
-        da nisu, osim iz opravdanih razloga, ponavljali razred u osnovnoj školi, odnosno da ne ponavljaju prvi razred srednje škole
-        da su državljani Republike Hrvatske

NATJEČAJ I KRITERIJI
Prema Odluci o Stipendiji, a na prijedlog Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područne službe Zagreb i Obrtničke komore Zagreb, gradonačelnik Grada Zagreba utvrđuje Listu deficitarnih zanimanja na temelju koje se u rujnu raspisuje Natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. Natječaj se objavljuje u dnevnom tisku i na web stranici Grada Zagreba a kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu Stipendije učenicima su:
-        uspjeh u VII. i VIII. razredu
-        postignuti izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom osnovnog školovanja
-        socijalni status i druge socijalne prilike u obitelji kandidata

IZNOSI I UVJETI KORIŠTENJA
Stipendija se dodjeljuje na početku školske godine za deset mjeseci i isplaćuje se početkom mjeseca za prethodni mjesec. Korisnici Stipendije mogu nastaviti koristiti Stipendiju do kraja trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja pod određenim uvjetima.
U prvom razredu Stipendija iznosi 1.000 kuna mjesečno, u drugom 1.300 kuna a u trećem 1.600 kuna mjesečno.
 
Sve dodatne informacije vezane uz Stipendiju Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja možete dobiti u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Zagreb, Ilica 25, soba 55, tel. 01/ 6100-525.