clanak False

Potpisan Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027.

08.12.2023.
U Šibeniku je dana 7. prosinca 2023. godine svečano potpisan Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. kojim su utvrđeni uvjeti provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja na urbanom području Zagreb. Temeljem Sporazuma, Urbanoj aglomeraciji Zagreb na raspolaganju je 80.500.000,00 eura bespovratnih sredstava za planirane ITU projekte.
 
Sukladno Uredbi o tijelima u sustavu upravljanja i kontrole za provedbu programa iz područja teritorijalnih ulaganja i pravedne tranzicije za financijsko razdoblje 2021. – 2027. „Narodne novine“, br.  96/22 (Uredba o tijelima SUK-a) grad središte urbanoga područja u kojemu se provodi ITU mehanizam je Posredničko tijelo za odabir operacija (PTOO). Funkcije PTOO unutar grada Zagreba obavlja Stručna služba Gradske uprave, Služba za poslove tijela u sustavima upravljanja i kontrole sredstvima Europske unije, Odsjek za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja ustrojen Pravilnikom o unutarnjem redu Stručne službe gradske uprave od 26. travnja 2024., objavljen u Službenom glasniku grada Zagreba (broj 15 od 30. travnja 2024.)
 
U okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027., ITU mehanizam se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz tri specifična cilja:
  • SC 1.3. Jačanje održivog rasta i konkurentnosti MSP-ova i otvaranje radnih mjesta u njima, među ostalim i kroz produktivna ulaganja
  • SC 2.8. Promicanje održive multimodalne gradske mobilnosti kao dijela prelaska na gospodarstvo s nultom neto stopom emisija ugljika
  • SC 5.1. Poticanje integriranog i uključivog društvenog i gospodarskog razvoja, razvoja u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti u urbanim područjima.
 
Sporazumom su predviđeni pozivi na dostavu projektnih prijedloga za Urbanu aglomeraciju Zagreb, koji obuhvaćaju otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Sustav biciklističkih staza urbane aglomeracije Zagreb“ (8,8 milijuna eura bespovratnih sredstava) i pozive izravne dodjele za strateške ITU projekte iz Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do kraja 2027. godine usvojene 9. studenog 2023. na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba.
Projekti izravne dodjele koji će se financirati u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. su sljedeći:  
  • Gradska knjižnica grada Zagreba i društveno - kulturni centar na lokaciji Paromlin (Grad Zagreb), 40 milijuna eura bespovratnih sredstava
  • Revitalizacija zagrebačke Uspinjače (ZET d.o.o.) – 5 milijuna eura bespovratnih sredstava
  • Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba – 2. faza (HEP Toplinarstvo d.o.o.) – 11,9 milijuna eura bespovratnih sredstava
  • Novo ruho Novih dvora (Grad Zaprešić) – 7 milijuna eura bespovratnih sredstava
  • Znanstveni edukativno – zabavni centar Zagorje 'ZEZ' (Grad Donja Stubica) – 7,7 milijuna eura bespovratnih sredstava
 

Vijesti