clanak False

Počelo cijepljenje za mlade protiv HPV infekcije i besplatni ginekološki pregledi

07.11.2022.
Zagreb, 11.4.2022. - Održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljena dva preventivna programa koja će se održavati u Centru za zdravlje mladih (Heinzelova 62a). Riječ je o organiziranom cijepljenju mladih do 25. godine starosti protiv HPV-a te besplatnim preventivnim ginekološkim pregledima i savjetovanju za ciljanu populaciju.

Projekt cijepljenja mladih protiv HPV-a inicijalno je organizirala Međunarodna udruga studenata CroMSIC u suradnji s mnogim javnozdravstvenim institucijama. Unutar kampanje „Budi mRAK“ koju su ovi budući liječnici pokrenuli, kontinuirano se provodi edukacija mladih o prevenciji i zaštiti od HPV infekcije.

„Drago mi je što smo s mnogim zdravstvenim institucijama omogućili jedinstveno mjesto, ovdje u Centru za zdravlje mladih, mjesto gdje mladi mogu doći svakog ponedjeljka cijepiti se besplatno, uz prethodnu najavu, protiv HPV-a. Naručiti se mogu preko stranice terminko.hr. Također, dva puta u tjednu provodit će se i program besplatnih ginekoloških pregleda za sve djevojke do 29 godina koje nemaju izabranog ginekologa ili žive izvan svog mjesta prebivališta.“- rekao je Marko Gangur, Nacionalni koordinator Projekta Budi mRAK.
 
Besplatno cijepljenje protiv HPV-a prvi je uveo Grad Zagreb još 2007. godine za sve učenike osmih razreda, a od 2015. cjepivo je dostupno na području cijele Hrvatske. U 2019. godini napravljeno je istraživanje koje je pokazalo kako mladi, ali i njihovi roditelji nisu dovoljno educirani i upućeni u prevenciju i zaštitu od HPV-a, koji uzrokuje čak 6 vrsta raka.

„Tako iz istraživanja vidimo da svaki drugi roditelj gotovo da ne zna ništa o HPV infekciji, svaki treći uopće ne zna da u Hrvatskoj postoji besplatno cjepivo za sve učenice i učenike osmih razreda, a svaki četvrti roditelj zna da je HPV cjepivo besplatno za sve osmaše u Republici Hrvatskoj. Također, što se tiče procijepljenosti, svaka deveta obitelj cijepila je svoju djecu ili dijete protiv HPV-a i to najčešće u obiteljima koje imaju samo žensku djecu. Iako znamo da je cjepivo i za djevojke i mladiće. Zato mi je drago da su u Centru za zdravlje mladih pokrenuta ova dva Programa. I ponosni smo što su već svi termini za oba Programa prevencije za travanj popunjena.“- izjavila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, Zamjenica Pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i koordinator Gradskog programa prevenciije raka vrata maternice Grada Zagreba.
 
Cijepljenje će biti svakoga ponedjeljka od 15:30 do 18:30 sati dok će besplatni ginekološki pregledi biti ponedjeljkom i utorkom od 15:00 do 20:00 sati. Svi zainteresirani moraju se naručiti putem aplikacije terminko.hr.

„Mi smo u Gradu Zagrebu podigli na 40% procijepljenost protiv HPV-a, ali, mi još nismo ni na pola puta. Naime, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji procijepljenost bi trebala biti 90%. Tako da je ovo dodana vrijednost da mladi i njihovi roditelji shvate koliko je cijepljenje protiv HPV-a važno.“- rekla je Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicine, NZJZ Dr. Andrija Štampar.

„Svi rezultati cijepljenja protiv HPV-a vidjet će se tek nakon 10 godina. Smatra se da će 99%  žena prije ili poslije imati HPV infekciju, od čega 10 % će imati manifestacije koje mogu dovesti do raka. Cjepivo značajno može smanjiti tu brojku oboljelih od HPV infekcije.“- rekao je doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac, dr. med., Klinika za ženske bolesti i porodništvo, predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice pri HLZ-u.

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom,  NZJZ Dr. Andrija Štampar, Međunarodna udruga studenata medicine CroMSIC te Dom zdravlja Zagreb- Istok - Centar za zdravlje mladih nositelji su ova dva projekta.
 
„Svega 3% godišnje država godišnje ulaže u preventivne programe, osobito za mlade. Centar za zdravlje mladih širi svoje djelatnosti i to će zasigurno pripomoći u edukaciji i prevenciji, ovaj puta kod mladih.“- izjavio je Jurica Kravaršćan, dr. med., Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb- Istok.
 
Ova dva Programa prevencije sufinancirana su od Grada Zagreba.

Iznimno mi je drago da ovaj Centar brine o zdravlju mladih, u ovom slučaju za njihovo mentalno, spolno i reproduktivno zdravlje. I zato u potpunosti Grad Zagreb podržava ovakve Programe koji će itekako pomoći mladima u daljnjoj edukaciji i prevenciji. Također, ovi projekti su dodana vrijednost zdravstvene skrbi za studente čije je prebivalište izvan Zagreba.“- rekla je dr. sc. Ivana Kekin, dr. med., spec. psihijatar, koja je izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba i predsjednica Gradskog odbora za zdravstvo.






Vizual