clanak False

Održana radionica „Provedba zakonodavstva iz područja energetske učinkovitosti u zgradarstvu“ u okviru projekta ZagEE

26.02.2015.
U okviru projekta ZagEE, 26. veljače 2015., na Tribini Grada Zagreba održana je radionica pod nazivom „Provedba zakonodavstva iz područja energetske učinkovitosti u zgradarstvu“ u cilju jačanja administrativnih kapaciteta i pružanja stručnih informacija djelatnicima jedinica lokalne samouprave. Uz organizatora Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, kao glavni predavači bili su predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te projektantskih tvrtki Prima Pars i Arhingtrade. Na radionici su sudjelovali predstavnici Grada Gospića, Grada Velike Gorice, Grada Zaprešića, Grada Karlovca, Grada Zagreba (Gradski ured za financije, Ured za javnu nabavu, Služba za mjesnu samoupravu, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport, Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj) i projektantskih tvrtki.

U ime Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj uvodni i pozdravni govor održao je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras.

Radionica je započela prezentacijom „Primjer poticanja energetske uštede u školama - Projekt EURONET 50/50max“ Maje Šunjić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj u kojoj je predstavljen europski projekt koji se provodi u 10 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, a čiji su ciljevi povećati znanje o korištenju energije u obrazovnim i javnim ustanovama, educiranje korisnika škola i javnih ustanova o potrebi štednje energije, sudjelovanje u stvaranju mreže institucija posvećenih uštedi energije i borbi protiv klimatskih promjena te smanjenje emisija CO2.

Prezentaciju na temu „Upravni postupak za energetsku obnovu zgrada“ održao je Gordan Ciglar iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a u njoj je pojasnio sve bitne korake i cjelokupni upravni postupak koji je potreban za energetsku obnovu zgrada.

Primjere projektiranja energetske obnove zgrada (dječji vrtić Maksimir, XV. gimnazija - MIOC, Područni ured Trnje, zgrada mjesne samouprave u Brezovici) koji su uključenu u projekt ZagEE predstavili su projektanti iz tvrtke Prima pars d.o.o. Čedomir Popočovski i tvrtke ARHINGTRADE d.o.o. Mario Bukovac.

Prezentaciju na temu zakonodavnog okvira iz područja energetske učinkovitosti u zgradarstvu predstavila je Irena Križ Šelendić iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. U prezentaciji je ukratko predstavljen Zakon o gradnji,  Zakon o energetskoj učinkovitosti, novi Pravilnik o sustavnom gospodarenju energijom u javnom sektoru kao i drugi podzakonski akti kojim su regulirane obveze javnog sektora.

Radionica je završila prezentacijom Brune Jakšić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj koja je prisutne upoznala s dvogodišnjim načinom izvještavanja (Action reporting) i četverogodišnjim načinom izvještavanja (Full reporting) vezanim uz obvezu izvještavanja u okviru Akcijskog plana energetski održivog razvitka.

Projekt ZagEE – Zagreb Energy Efficient City provodi se u okviru IEE Programa tehničke pomoći 2012. – Mobiliziranje lokalnih energetskih investicija te obuhvaća financiranje tehničke pomoći i izradu potrebne dokumentacije za energetsku obnovu objekata, dodjelom bespovratnih sredstava.

PROGRAM 
 
Prezentacije:
  1. "EURONET 50/50 max - Uvođenje inicijative 50/50 u svrhu povećavanja uštede energije u školama i drugim javnim zgradama" - Maja Šunjić (Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj)
  2. "Projektiranje energetske obnove zgrada: Primjeri  iz projekta ZagEE - Dječji vrtić Maksimir i XV. gimnazija (MIOC)" - Čedomir Popočovski (Prima pars d.o.o.)
  3. "Projektiranje energetske obnove zgrada: Primjeri  iz projekta ZagEE  - Područni ured Trnje i zgrada Mjesnesamuprave Brezovica" - Mario Bukovac (ARHINGTRADE d.o.o.)
  4. Upravni postupak za energetsku obnovu zgrada“ - Gordan Ciglar (Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet)
  5. "Zakonodavstvo u energetskoj učinkovitosti" - Irena Križ Šelendić (Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja)
  6. "Izvještavanje u okviru SEAP-a" - Brune Jakšić (Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj)