clanak False

Održan sastanak u okviru projekta PassREg

04.10.2022.
U prostorijama Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivog razvoja, 30. prosinca 2014., održan je informativni sastanak u okviru projekta Passive House Regions with Renewable Energies (PassREg). Na sastanku su prezentirani primjeri dobre prakse Pokrajine Tirol koji su predstavljeni na službenom sastanku partnera održanom u listopadu u Innsbrucku i Beču te pokazni primjeri projekta (beacon projects) Grada Zagreba, praćenje njihovog razvoja i determiniranje problema u provedbi.

Prezentaciju o primjerima dobre prakse Pokrajine Tirol predstavio je Davor Vilić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. Pokrajina Tirol jedna je od vodećih regija u primjeni standarda pasivne kuće, stoga se može pohvaliti brojnim projektima koji su izgrađeni prema načelima energetski učinkovite i održive arhitekture. Kompleks sveučilišta Vienna University of Economics and Business (Bečko Sveučilište za ekonomiju i biznis) i zgrada pedagoškog centra u Innsbrucku odličan su primjer moderne arhitekture izgrađene prema standardu pasivne kuće, dok srednja škola Hottnig u Innsbrucku predstavlja primjer rane moderne arhitekture u Tirolu i zaštićeni spomenik kulture.  Stambeno olimpijsko selo u Innsbrucku, unutar kojega se nalazi zgrada doma za starije i nemoćne (pri završetku izgradnje), daje odličan primjer primjene standarda gotovo nulte energetske potrošnje u zgradi javne namjene.

Nakon prezentacija primjera dobre prakse Pokrajine Tirol, Nina Čikeš iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj predstavila je pokazne primjere projekata grada Zagreba (beacon projects): Obiteljska kuća „M6“ u Gornjem Stupniku  (pasivna kuća drvene i betonske konstrukcije) i koncept Membrain, projekt samoodržive kuće predstavljen na međunarodnom natjecanju Solar Decathlon u Parizu.

Projekt „Passive House and Renewable Energy Regions“ (PassREg) je sufinanciran od strane programa Intelligent Energy Europe (IEE) kojim upravlja Executive Agency for Competitiveness and Innovation (EACI) u ime Europske komisije, a na njemu uz Grad Zagreb sudjeluje još 14 partnera gradova iz deset europskih zemalja. Opći cilj projekta PassREg je povećati potražnju za izgradnju energetskih pasivnih kuća i razviti model za subvencioniranje njihove izgradnje.