clanak False

Novi ICT sustav Hitne medicinske pomoći

Zagrebačka Ustanova za hitnu medicinsku pomoć dobila je nasuvremeniju informatičku opremu - novi ICT sustav...
08.06.2010.


U okviru nastavka kontinuirane nadogradnje i osuvremenjivanju informacijske infrastrukture Ustanove za hitnu medicinsku pomoć (UHMP) zagrebački je gradonačelnik jutros simbolično pustio u rad novi ICT sustav, vrijedan tri milijuna eura. Riječ je o sustavu u koji se još tijekom hitne liječničke intervencije upisuje pacijentova anamneza, odmah se ispisuje liječničko izvješće koje zadržava pacijent ili se daje kolegama u objedinjenom bolničkom hitnom prijemu. Korak dalje bilo bi i povezivanje sa svim zdravstvenim ustanovama i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Osim u samoj Ustanovi za hitnu medicinsku pomoć, sustav koristi i svih 12 ekipa hitne pomoći.

Nakon što je ravnateljica UHMP Slobodanka Keleuva ukratko prezentirala funkcioniranje najnovije opreme koja se prema potrebi može i nadograđivati, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što zagrebački standardi korespondiraju s europskim i svjetskim sustavima.

Da pojasnimo, kada pacijent nazove 94, liječnik koji se javlja na poziv upisuje njegovu anamnezu koju prosljeđuje dispečeru, a on sve te podatke šalje u najbliže ambulantno vozilo koje ima novi ICT sustav. Liječnički tim nadopunjuje relevantne činjenice o pacijentu, a time se dobije i kompletan elektronički nalaz.