clanak False

Konferencija za novinare - Zašto zatvaramo vrata budućnosti?

Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare na temu Zašto zatvaramo vrata budućnosti?
16.01.2015.

 

U povodu Europskog tjedna prevencije raka maternice, 3.nacionalnog dana borbe protiv raka maternice i 7. dana mimoza u Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati provedbe programa za prevenciju raka maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om, koje Grad Zagreb provodi sedmu godinu za redom.

Jedna od najvećih i najzahtjevnijih javnozdravtsvenih akcija prevencija raka vrata maternice provodi se edukacijom i cijepljenjem četverovalentinim HPV cjepivom koje štiti od zaraze HPV-om. Bolesti nastaju humanim papilomavirusom od kojeg se mogu razviti različiti tumori, rak rodnice, stidnice, kao i raka ždrijela i ostalih. Od 2012. godine programom edukacije obuhvaćeni su roditelji i učenici 8. razreda u svim zagrebačkim osnovnim školama. Program  cjepljenja  je besplatan, a sama akcija prevencije raka provodi se putem edukacije roditelja na roditeljskim sastancima, te u ambulantama liječnika školske medicine  provode ju liječnici specijalisti školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.. Naglasak svih aktivnost je prvenstveno na odgovornom spolnom ponašanju učenika.

Pročelnica Gradskog ured za zdravstvo prof. dr. Mirna Šitum naglasila je kako su svi u mogućnosti spriječiti razvoj karcinoma ukoliko reagiraju na vrijeme te je podsjetila kako je Grad Zagreb i ove godine, kao i svake do sad, osigurao dovoljno doza cjepiva.
Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je kako je najvažnije sudjelovanje roditelja djevojčica adolescenske dobi, kojima se ovim cjepivom osigurava zdravije odrastanje.

Članovi Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om izrazili su želju da jednog dana ovo cjepivo postane dijelom nacionalnog kalendara cjepljenja, koje bi zaštitilo mlade diljem Hrvatske. Rezultati multicentričnih studija nedvosmisleno ukazuju na visoku učinkovitost protiv HPV-a, a do sad je cjepivo podijeljeno u preko 180 milijuna doza – rekao je prof. dr.sc. Mihael Skerlev dr.med. , predsjednik Povjerenstva.

Organizatori akcije su pozvali građane da u subotu, 17. siječnja, na Cvjetnom trgu u 10 sati, kupnjom grančica mimoza dođu podržati rad na prevenciji sprečavanja raka grlića maternice, gdje će imati priliku porazgovarati s medicinskim stručnjacima, te se dodatno informirati o sprečavanju zloćudne bolesti.

Konferenciju su nazočili ravnatelj Zavoda za javno zdravtsvo dr. Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar, te prof.dr.sc. Damir Eljuga, frof.dr.sc. Marina Kuzman i prim.mr.sc. Nives Šikanić – Dugić i ostali članovi Povjerenstva.

LETAK_hpv