clanak False

Ključni pojmovi

10.07.2024.

Popis skupova podataka (tzv. Asset lista)

  • je evidencija očevidnika, baza podataka i registara koje tijelo javne vlasti vodi temeljem propisa iz svog djelokruga ili po nekoj drugoj osnovi​. Uključujući registre i baze podataka na kojima postoje zakonska ograničenja za objavu, ali ne sadrži same registre i baze podataka već samo informacije o njima.  Objavljuje se na mrežnim stranicama u elektroničkom (strojno čitljivom) obliku – rubrika „Pristup informacijama” ili „Otvoreni podaci”​.

Formati skupova podataka

  • trebaju osiguravati traženu otvorenost, pri čemu se najčešće koristi klasifikacija '5 zvjezdica otvorenih podataka' koju je definirao Tim Berners- Lee27, a razina tri zvjezdice minimum je za publiciranje otvorenih podataka.
  • Preporuča se upotreba formata otvorenog standarda CSV, a ukoliko je to moguće i TSV, JSON, XML, te RDF, odnosno neki od oblika koji podržava povezljive (linked) podatke uz pomoć URI-ja, dok je za geoprostorne podatke poželjno koristiti Shapefile, GeoJSON, GML, KML.

Otvorena dozvola

  • omogućava korisnicima da slobodno koriste podatke za koju god svrhu žele, daju trećim osobama, povezuju ih s ostalim podacima ili ih koristi kao podlogu za poslovne procese, proizvode i aplikacije, ali uz uvjet da pri uporabi informacija navede izvor te datum preuzimanja odnosno posljednje izmjene. Ukoliko se ne istakne izvor i datum preuzimanja obavezno je naznačiti da se podaci koriste uz otvorenu dozvolu.

Portal otvorenih podataka Grada Zagreba

  •  data.zagreb.hr
  • predstavlja jedinstveno mjesto pristupa otvorenim podacima za ponovnu uporabu od strane svih građana, a istodobno služi za prikupljanje, kategorizaciju i isporuku otvorenih podataka javnog sektora na dostupan način, u strojno čitljivom obliku i u skladu sa otvorenim standardom.
 

Propisi vezani uz objavu otvorenih podataka

Skupovi podataka visoke vrijednosti

  • odabrani su iz šest tematskih kategorija te je riječ o geoprostornim, meteorološkim i statističkim podacima, trgovačkim društvima i vlasništvu nad njima, kao i o podacima vezanim uz promatranje okoliša te mobilnosti.
  • Skupovi podataka čija je ponovna uporaba povezana sa znatnim socioekonomskim koristima predstavljaju visokovrijedne skupove podataka, koji trebaju biti dostupni na način propisan Zakonom o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, broj 25/13, 85/15 i 69/22).
 

Strojna čitljivost podataka

  • predstavlja onaj oblik podataka koje računalo može s lakoćom obraditi.
  • Na taj se način otvoreni podaci razlikuju od informacija koje često tijela javne vlasti objavljuju na svojim stranicama u obliku teksta ili gotovih (skeniranih) dokumenata.