clanak False

Izgradnja Branimirove ulice od Av. Marina Držića do Heinzelove

12.07.2016.
Prema GUP-u grada Zagreba Branimirova ulica je kategorizirana kao glavna gradska ulica. Izgradnjom predmetnog spoja navedene prometnice napravio se logičan spoj Branimirove ulice sa „novom“ Branimirovom sve do Dubrave, kojom se u kontinuitetu vodi promet od Držićeve sve do Zagrebačke ulice u Dubravi i dalje do Sesveta.
Izgradnja spoja Ulice kneza Branimira od Avenije Marina Držića do Heinzelove ulice izvedena je u tri dionice.
- Prva dionica od Avenije Marina Držića do Ulice Crvenog križa (280 m)
- Druga dionica od Ulice Crvenog križa do Zavrtnice (300 m)
- Treće dionice Branimirove ulice od Zavrtnice do Heinzelove (320 m)

Prva dionica
Radovi izgradnje prve dionice Branimirove ulice izvedeni su 2005. godine, na dijelu od Avenije Marina Držića do Ulice Crvenog križa. Radovi su obuhvaćali izgradnju nove prometnice sa komunalnom infrastrukturom u duljini od 370 m, kao i rekonstrukciju samog raskrižja Branimirove i Držićeve ulice u duljini od 200 m i rekonstrukciju 60 m ulice Crvenog križa. U sklopu radova rekonstruirana je i tramvajska pruga na raskrižju Branimirova-Šubićeva-Držićeva. Izgrađeni su novi kanalizacijski kanali, nova vodovodna i plinovodna instalacija, postavljeni novi stupovi javne rasvjete te nova semaforska oprema, isto tako je izmaknuta i zamijenjena postojeća elektroenergetska mreža kao i dtk instalacija. Ukupna vrijednost svih radova bila je cca 25.000.000,00 kuna.

Druga dionica
Radovi izgradnje druge dionice Branimirove ulice na dijelu od Ulice Crvenog križa do Zavrtnice izvedeni su 2006. godine i obuhvaćali su izgradnju nove prometnice sa komunalnom infrastrukturom u duljini od cca 300 m. U sklopu radova uz prometnicu izgrađeni su novi kanalizacijski kanali te novi kolektor, nova vodovodna i plinovodna instalacija, postavljeni novi stupovi javne rasvjete te nova semaforska oprema, isto tako je izmaknuta i zamijenjena postojeća elektroenergetska mreža kao i dtk instalacija. Vrijednost radova izgradnje druge dionice je oko 25.000.000,00 kuna.


Treća dionica
Treća dionica Branimirove ulice od Zavrtnice do Heinzelove izgrađena je jednako kao i prve dvije dionice prema generalnom urbanističkom planu Grada Zagreba kao glavna gradska ulica sa dva kolnika koji su međusobno odvojeni zelenim pojasom. Svaki kolnik ima dvije trake i pješački nogostup dok je na sjevernom kolniku uz nogostup i biciklistička staza.
Zbog složenih imovinsko pravnih odnosa treća dionica Branimirove ulice od Zavrtnice do Heinzelove izgrađena je u II. etape.
U I. etapi, 2013. godine, izgrađen je jedan kolnik sa po jednom prometnom trakom u svakom smjeru, dva semaforizirana raskrižja, sa ulicom Zavrtnica na zapadnom dijelu i s Heinzelovom ulicom na istočnom dijelu, pripadajućim nogostupom s južne strane kolnika i javnom rasvjetom. U sklopu radova I. etape izvedeni su radovi na polaganju vrelovoda u trupu buduće prometnice. Ukupna vrijednost izvedenih radova I. etape je 6.800.000,00 kuna.
II. etapa Branimirove ulice od Zavrtnice do Heinzelove, izgrađena 2016. godine, obuhvatila je izgradnju sjevernog kolnika i sjeverne pješačko – biciklističke staze, zatim izgradnju oborinske odvodnje, javne rasvjete, potpornih zidova i semaforske instalacije, kao i radove uklapanja dijela izvedenog južnog kolnika I. etape. Osnovni poprečni presjek Branimirove ulice sastoji se od dva kolnika širine 7m, središnjeg razdjelnog (zelenog) pojasa širine 14m, zelenog pojasa širine 5m, pješačko – biciklističke staze širine 5m i zelenog pojasa širine 2m uz južni kolnik, te pješačke staze širine 1.5 uz sjeverni kolnik. S obzirom na konfiguraciju postojećeg terena, projektirani uzdužni presjek te širinu raspoloživog koridora duljina potpornog zida iznosi cca 163m. Ukupna površina kolnika je 7.700,00 m2, a pješačko-biciklističke staze 2.500,00 m2. Hortikulturno je uređeno cca 6.500,00 m2.
Radovi uklapanja dijela izgrađenog južnog kolnika Branimirove ulice od Zavrtnice do Heinzelove obuhvatili su rušenje dijela asfaltnog zastora koji se reciklira i ponovo koristi u cestogradnji, dok je donji nosivi dio prometnice (tampon i nasip) deponiran na gradilišnoj deponiji te se u cijelosti ponovo koristitio za izgradnju prometnice II. etape Branimirove ulice. Vrijednost radova izgradnje II. etape Branimirove ulice od Zavrtnice do Heinzelove je 9.000.000,00 kuna.


Projektant: ELIPSA-S.Z. d.o.o., Zagreb, Radnička cesta 59a
Nadzor:
1. Stručni nadzor: EKO-PLAN d.o.o., Zagreb, Jazbiski Gaj 1/a
2. Geodetski nadzor: GEODATA PROJEKT d.o.o., Zagreb, Hermanova 1c
Izvođači radova:
1. Cestovna prometnica: HVAR d.o.o., Samobor, Nikole Šubića Zrinskog 16/a
2. Semaforske instalacije: PEEK PROMET d.o.o., Zagreb, Selska cesta 93
3. Javna rasvjeta: MONTEL d.o.o., Zagreb, Horvatova 48b

U sklopu predmetnih radova Podružnica Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. izgradila je novu vodovodnu instalaciju, a Gradska plinara Zagreb novu plinovodnu instalaciju.