clanak False

Informacija o Stipendijama Grada Zagreba 2009./2010.

19.04.2017.

Odlukom o Stipendiji Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 15/06, 4/07,16/07, 9/08 i 16/09) propisani su opći uvjeti, postupak i kriteriji za dodjelu Stipendije Grada Zagreba te ostali elementi od značenja za dodjelu Stipendije Grada Zagreba.

Gradska skupština Grada Zagreba je u Povjerenstvo za dodjelu Stipendije Grada Zagreba imenovala: prof. dr. sc. Gojka Bežovana, prof. dr. sc. Ivu Družića, prof. dr. sc. Slavka Krajcara, prof. dr. sc. Vlatka Previšića, Tomislava Sauchu, Srđana Subotića, Vilinu Šincek Pećanić i prof. dr. sc. Andreju Zlatar Violić. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Ivica Lovrić, član je Povjerenstva po položaju.

STUDENTI

Natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba studentima za akademsku godinu 2009./2010. objavljen je u “Vjesniku” i na web stranici Grada Zagreba 16. listopada 2009. godine. Sukladno Zaključku gradonačelnika Grada Zagreba u natječaju je navedeno da će se dodijeliti najviše 75 stipendija studentima treće i četvrte godine preddiplomskog studija, četvrte i više godine dodiplomskog studija i studentima diplomskog studija na visokim učilištima u Gradu Zagrebu koja imaju sjedište na području Grada Zagreba te da pravo sudjelovanja na natječaju imaju studenti koji udovoljavaju sljedećim uvjetima:
 da nisu, osim iz opravdanih razloga, ponavljali godinu studija;
 da su redovni studenti treće ili četvrte godine preddiplomskog, četvrte ili više godine dodiplomskog studija ili da su studenti diplomskog studija u Gradu Zagrebu i da su završili prethodne godine studija u Gradu Zagrebu s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 4,00;
 da imaju neprekidno prebivalište u Gradu Zagrebu najmanje od dana upisa u program za koji se podnosi molba za Stipendiju;
 da su državljani Republike Hrvatske;
 da nisu stariji od 25 godina.

Molbu za dodjelu Stipendije podnijela su 384 kandidata.
Primjenom kriterija za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu Stipendije Grada Zagreba svakom kandidatu bodovan je:
- uspjeh u studiju;
- znanstveno-stručni i drugi odgovarajući radovi u struci tijekom studija (objavljeni radovi, sudjelovanja u znanstvenim ili stručnim projektima, sudjelovanja i nagrade na značajnim natjecanjima, vrijedna priznanja).
Nakon završenog bodovanja prema propisanim kriterijima, utvrđeno je da nekoliko kandidata ima isti broj bodova kao zadnji na listi pa je gradonačelnik Grada Zagreba odobrio povećanje broja stipendija. Studentima je za akademsku godinu 2009./2010. dodijeljena ukupno 81 stipendija.
Prema visokim učilištima Stipendiju su dobili: 14 studenata Prirodoslovno – matematičkog fakulteta, 10 studenata Filozofskog fakulteta, 8 studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva, 6 studenata Medicinskog fakulteta, po 5 studenata Ekonomskog fakulteta i Muzičke akademije, po 4 studenta Akademije dramske umjetnosti i Hrvatskih studija, 3 studenta Pravnog fakulteta, po 2 studenta Akademije likovnih umjetnosti, Grafičkog fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Kineziološkog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti i Tekstilno – tehnološkog fakulteta te po 1 student Agronomskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Građevinskog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Tehničkog veleučilišta, Učiteljskog fakulteta, Veterinarskog fakulteta, Visoke poslovne škole Libertas i Zagrebačke škole ekonomije i managementa.
Prema razinama studija Stipendiju su dobili: 1 student dodiplomskog studija, 27 studenata preddiplomskog studija, 37 studenata diplomskog studija, 12 studenata integriranog preddiplomskog i diplomskog studija i 4 studenta stručnog studija.

Stipendija se isplaćuje od 1. listopada 2009. godine u visini 65% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje I.-VIII. mjesec 2009. godine, što mjesečno iznosi 4.046,90 kuna.

Student može nastaviti koristiti Stipendiju do kraja redovnoga studija pod uvjetom da akademsku godinu za koju je stipendiran završi s prosjekom ocjena najmanje 4,00 i nastavi studij za koji je dobio Stipendiju.
Nakon završenog preddiplomskog studija, stipendistu se može odobriti korištenje Stipendije i na diplomskom studiju, ako je preddiplomski studij završio s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 4,00 i nalazi se u 20% najboljih studenata upisane struke.

STUDENTI POSLIJEDIPLOMSKOG STUDIJA

Natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba studentima poslijediplomskog studija za akademsku godinu 2009./2010. objavljen je u „Jutarnjem listu“, „Večernjem listu“, „Vjesniku” i na web stranici Grada Zagreba 16. listopada 2009. godine. U Natječaju je, sukladno Zaključku gradonačelnika Grada Zagreba, navedeno je da će se dodijeliti najviše 5 stipendija studentima poslijediplomskog studija u Gradu Zagrebu. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju studenti kojima studij nije financiran ili je sufinanciran iz drugih izvora manje od 50% visine školarine i udovoljavaju sljedećim uvjetima:
 da su na diplomskom studiju ostvarili prosjek ocjena najmanje 4,50 ili da su bili među 5% najuspješnijih studenata diplomskog studija;
 da imaju objavljena najmanje tri rada od kojih je najmanje jedan znanstveni rad;
 da imaju prebivalište u Gradu Zagrebu;
 da su državljani Republike Hrvatske;
 da nisu stariji od 35 godina.

Molbu za dodjelu Stipendije podnio je 21 kandidat.
Primjenom kriterija za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu Stipendije Grada Zagreba svakom kandidatu bodovan je:
- uspjeh u studiju;
- znanstveno-istraživački radovi (sudjelovanje u znanstveno-istraživačkom projektu ili konferenciji s prihvaćenim radom objavljenim u stručnom priznatom časopisu, objavljeni znanstveno-stručni rad, državno ili međunarodno priznanje ili nagrada, rektorova nagrada).

Stipendiju su dobili po jedan student Poslijediplomskog doktorskog studija kiparstva, Poslijediplomskog doktorskog studija biologije, Poslijediplomskog doktorskog studija filozofije, Poslijediplomskog doktorskog studija etnologije i kulturne antropologije i Poslijediplomskog doktorskog studija Prevencijska znanost i studij invaliditeta.

Stipendija se isplaćuje od 1. listopada 2009. godine u visini 75% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje I.-VIII. mjesec 2009. godine, što mjesečno iznosi 4.669,50 kuna.

Nakon završenog školovanja stipendist je dužan raditi na području Grada Zagreba odnosno Republike Hrvatske najmanje onoliko vremena koliko je primao Stipendiju.

Stipendija Grada Zagreba dodjeljuje se najuspješnijim učenicima i studentima od 1992./1993., a studentima poslijediplomskog studija od 2007./2008. akademske godine. Do sada je, uključujući i ovu školsku godinu, ukupno dodijeljeno 2114 stipendija: 947 stipendija učenicima, 1155 stipendija studentima i 12 stipendija studentima poslijediplomskog studija.