clanak False

Hrvatski dan nepušenja - Dan bez duhanskog dima

Hrvatska je treća u Europi po broju muškaraca pušača i prva u Europi po broju žena pušača, čulo se na konferenciji za novinare u povodu Dana nepušenja.
10.02.2016.
Hrvatska je nažalost treća u Europi po broju muškaraca pušača i prva u Europi po broju žena pušača, istaknuo je zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Gzim Redžepi na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, gdje su predstavljene aktivnosti u povodu Hrvatskog dana nepušenja – Dana bez duhanskog dima, koji se ove godine obilježava na prvi dan Korizme – 10. veljače.

U suradnji s Gradom Zagrebom aktivnosti se provode u:
Poliklinici za bolesti dišnog sustava, Prilaz baruna Filipovića 11 – od 10. do 12. veljače, od 13,00 do 17,00 sati – besplatni pregledi bez najave i uputnice za građane starije od 40 godina – spirometrija, RTG pluća, koncentracija kisika i ugljičnog dioksida u perifernoj krvi, te procjena rizika od razvoja kronične opstruktivne plućne bolesti;
Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, Rockefellerova 3 – 10. veljače, od 10,00 do 13,00 sati – za sve građane vršit će se određivanje plućne funkcije i rana dijagnostika KOPB-a;
♦  Zakladi Hrvatska kuća disanja, Dukljaninova 3 – 10. veljače – od 15,00 do 18,00 sati – za građane je organizirana spirometrija i savjetovanje stručnjaka Zaklade i Hrvatskog torakalnog društva Toraks o prevenciji i liječenju bolesti dišnog sustava;
Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Mirogojska 16 – besplatna Škola nepušenja – potrebno se najaviti na broj tel: 01 3830 – 066.

Danas smo opet na strani zdravlja, naglasio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali mi to ne radimo samo danas već sustavno podupiremo rad ustanova, projekte i aktivnosti koje pridonose napretku zdravstva i boljoj usluzi za građane. Na tom tragu osnovali smo zajedno s Hrvatskim torakalnim društvom Zakladu Hrvatska kuća disanja.

Predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC Zagreb i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća disanja Miroslav Samaržija napomenuo je da je Zaklada osnovana na temelju dva razloga – zbog toga što su tri od pet najčešćih uzroka smrti bolesti respiratornog sustava, te kako bi se objedinio rad institucija i na taj način unaprijedila prevencija i borba protiv ovisnosti o cigareti. Činjenica je da Hrvatska u zadnje vrijeme zaostaje u borbi protiv pušenja i da je sve veći broj mladih i žena pušača – to je nešto što želimo promijeniti.

Drago nam je što već sedam godina sudjelujemo u provođenju akcija s ciljem prevencije bolesti dišnog sustava i borbi protiv pušenja, rekla je ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava Alma Rožman, uz poziv građanima da se jave na besplatne preglede 10., 11. I 12. veljače, napomenuvši da će oni kod kojih se otkrije nešto sumnjivo odmah biti upućeni na detaljnije preglede.

Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela, uz podršku grupe, s temeljnim programom od pet dana, objasnila je voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Mirjana Orban, a za polaznike je besplatna zahvaljujući Gradu Zagrebu.

U ovogodišnje aktivnosti uključila se i Specijalna bolnica za plućne bolesti. Osim besplatnih pregleda 10. veljače u okviru Dana otvorenih vrata, ravnatelj Marinko Artuković najavio je za sutra, 11. veljače, na Svjetski dan bolesnika, nastavak aktivnosti kojim se obilježava Dan nepušenja, a za 12. veljače Dan otvorenih vrata za pacijente s mišićnom distrofijom. U nedjelju, 14. veljače, u 10,00 sati, obilježit će se ova četverodnevnica u Rockefellerovoj, dodao je ravnatelj.