clanak False

Gradonačelnikovo priopćenje

19.04.2013.



Naselje Sopnica Jelkovec novo je zagrebačko naselje opremljeno različitim urbanim sadržajima, naselje koje ima moderan vrtić s bazenom, osnovnu školu, urbanu opremu i hortikulturno je uređeno. Sve to govori da se radi o modernom gradskom naselju s dobrom perspektivom, naselju u kojem svi građani, bez obzira po kojim kriterijima koriste svoje stanove, mogu ugodno i lijepo živjeti.
Za to je neophodno razumijevanje, zajedništvo i rekao bih, nenasjedanje na pokušaje da se problemi stanovanja, življenja, dobrosusjedskih odnosa instrumentaliziraju u neke druge svrhe.

Zato apeliram na sugrađane, stanovnike Sopnice – Jelkovca da eventualne nesuglasice rješavaju zajedno na zagrebački način, razgovorom, dogovorom i u skladu sa pravilima urbanog življenja. Ljudi se ne smiju dijeliti po imovinskim statusima, boji kože, obrazovanju, naciji i sl.

Problemi, kada se pojave, uvijek imaju svoje ime i prezime i uvijek se može naći adekvatno rješenje. Slika o naselju ne smije se stvarati na temelju izoliranih slučajeva, ali ćemo zajedno učiniti sve da i takvih slučajeva bude što manje.

Kao najsocijalniji grad, Zagreb će i dalje voditi računa o svim svojim građanima i posebno o ranjivim skupinama. I dalje će nastojati da uvjeti života za sve, bez obzira o kojem se naselju radi, budu na razini koja dolikuje glavnome gradu jedne europske države.


Činjenice:

- ukupno 2713 stana
- Grad upravlja s 1449 stana (149 u vlasništvu, 1300 u najmu od ZG Holdinga)
o 754 obitelji stambeno zbrinuto na temelju Konačne liste reda prvenstva za davanje stanova u najam
o 130 obitelji na prijedlog GU za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i GU za zdravstvo i branitelje (iznimno teško socijalno – zdravstveno stanje)
o 526 obitelji na temelju javnog natječaja koriste stanove na temelju natječaja za davanje stanova u javni najam (cijena mjesečnog najma od 220 do 330 Eura)

- u 2012.

o U okviru kontrole korištenja stanova, najmoprimcima se upućuju opomene radi otklanjanja razloga za otkaz ugovora o najmu stana (Grad promptno reagira na svaku dojavu u vezi s uočenim nepravilnostima).

o Do danas sud nije zakazao niti jednu deložaciju iz gradskog stana, iako je u 62 slučaja otkazan ugovor o najmu (nepodmirivanje troškova, nepridržavanje drugih odredbi ugovora o najmu stana sklopljenog na određeno vrijeme)