clanak False

Grad Zagreb predstavio nove velike iskorake u solarizaciji zagrebačkih krovova

21.05.2024.
Gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet u društvu ravnatelja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julija Domca predstavili su danas nove velike iskorake u solarnoj tranziciji Grada.

Predstavljena je nova faza alata "Sunčani Potencijal" namijenjenog građanima koji žele izgraditi sunčanu elektranu na svojoj nekretnini, s naprednim funkcionalnostima, što uključuje online aplikaciju odnosno slanje dokumentacije HEP-u za provjeru mogućnosti priključenja u samo nekoliko klikova preko NIAS sustava, tj. sustava e-Građani.

Građani u aplikaciji tako mogu provjeriti koliki je potencijal na krovu neke višestambene zgrade ili obiteljske kuće, koliko košta elektrana, koje će financijske uštede ostvariti, i kada će se isplatiti investicija.

„Povrat investicije u gradu Zagrebu s današnjim cijenama električne energije je 10 godina, uz prosječni životni vijek sunčane elektrane od 25 godina“, objasnio je gradonačelnik Tomašević. Istaknuo je i kako je sada idejno rješenje besplatno pa se i tu radi o dodatnim uštedama od nekoliko stotina eura za građane. „Radi se o mogućnosti koja u Hrvatskoj za sada postoji samo u Zagrebu, i koja je rijetka i na europskoj razini, a koju je po uzoru na Zagreb počeo provoditi i Grad Split”.

Ravnatelj Domac je naveo da se u budućnosti planira razvoj dodatnih funkcionalnosti za energetske zajednice, čime Grad Zagreb svojim građanima osigurava stabilnu i sigurnu cijenu energije i pridonosi održivom razvoju grada.

"Sunčani Potencijal - Idejno Rješenje" nastavak je prethodne faze alata, "Sunčani Potencijal - Informativni Izračun," koja je omogućavala preliminarni izračun osnovnih parametara sunčane elektrane. Novi alat značajno unaprjeđuje ovu funkcionalnost pružajući detaljne informacije potrebne za uspješno priključenje sunčane elektrane na mrežu.

Gradske vijesti