clanak False

Energy Cities

19.04.2017.

Odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba od 25. studenog 2008. godine, Grad Zagreb je pristupio u punopravno članstvo udruge „Energie-cités, organizacije koja povezuje jedinice lokalnih i regionalnih vlasti koje skrbe o racionalnom korištenju energije i primjeni mjera energetske učinkovitosti: održivih izvora energije i zaštiti okoliša.

Energie-Cités je neprofitabilna udruga osnovana 1990 godine od strane Europskih lokalnih vlasti. Od tada intenzivno promovira održivu energetsku politiku na lokalnoj razini te potiče suradnju između svojih članova u cilju međusobne razmjene iskustava, znanja i primjera dobre prakse koja se odnose na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.
Udrugu sada predstavlja oko 1000 članova iz 26 zemalja, a postati članom može samo lokalna samouprava, organizacije osnovane od strane gradske uprave, energetske agencije, gradska poduzeća.
Biti članom Energie-cités znači ojačati svoju ulogu i znanje na polju održive energije, moći zastupati svoje interese i utjecati na politiku i prijedloge EU institucija na polju energetske politike i zaštite okoliša, kao i razvijati i promovirati vlastite inicijative kroz prenošenje svojih iskustva, znanja i provedbe projekata u zajedničkoj suradnji sa drugim članovima.Energy Cities

 

IMAGINE the Energy Future of our Cities“, je inicijativa da se pomogne lokalnoj vlasti u pripremnim aktivnostima za budućnost, a kroz održavanje konferencija i izložbi 16 vodećih Europskih regija i gradova o održivom urbanom planiranju

 

 

European mobility week“ , projekat koji je pokrenut 2002.godine od strane European Commission, DG Environment u cilju razvijanja održivog gradskog prometa i očuvanja okoliša. Energie-cités sudjeluje u koordinaciji realizacije tog projekta. Jednom godišnje tjednu aktivnost „U grad bez mog auta“ organizira više od 2000 gradova, a provodi je i Grad Zagreb.

 

 

"MODEL", je projekat kojemu je cilj pomoći lokalnoj upravi da postane model kako za građane tako i za druge lokalne vlasti kojim će se pokazati kako se dobrom organizacijom može uspješno provoditi energetska politika.

 

 

 

"DISPLAY“ je kampanja koja je pokrenuta od 2003. godine, a podržava je oko 300 gradova u cilju da potaknu primjenu mjera energetske efikasnosti u javnim zgrada i podignu svijest svojih zaposlenika i građana o učinkovitom korištenju energije.