clanak False

Djeluj sada

19.04.2017.

 PROJEKT „DJELUJ SADA“



Ljeto je i vjerojatno se veselite izlaganju tijela suncu?

Prije nego što to učinite svakako se informirajte i prilagodite svoje ponašanje djelovanju štetnih ultravioletnih sunčevih zraka. Preuzmite odgovornost za svoje zdravlje i za zdravlje svoje djece.



Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta pojavi oko 132.000 slučaja malignih melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože. Najveći broj pripisuje se prekomjernom izlaganju kože štetnom ultraljubičastom zračenju (UV-zračenju).



Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži ( sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože), mogu se smanjiti i svesti na zdravstveno prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom (zaštitne kreme, zaštitna odjeća, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu u vremenu od 10.00-16.00 sati , više možete pročitati na www.zagreb.hr).



Slijedom navedenoga, Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba u suradnji s Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom te Zagrebačkom ligom protiv raka, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj već šestu godinu zaredom, organizira javnozdravstvenu kampanju „Djeluj sada“. Po drugi puta ove godine akciju je podržala i Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb s jednom ambulantom u kojoj će primati pacijente na preglede bez uputnice.

Cilj kampanje je upozoriti građane Grada Zagreba s rizicima prekomjerne izloženosti UV zračenju upozoravajući ih da preuzmu odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece.

Jedna od aktivnosti kampanje je i organizirani besplatni pregledi madeža (bez uputnice uz prethodnu najavu), a u cilju ranog otkrivanja melanoma.



Pozivamo i Vas da se odazovete besplatnim pregledima madeža!



Na preglede madeža možete se naručiti (bez uputnice na broj telefona Zagrebačke lige za borbu protiv raka, tel: 377 55 84. Predbilježbe se primaju svaki dan od ponedjeljka 03. lipnja do petka 07. lipnja 2013. godine u vremenu od 09.00 sati do 13.00 sati.



Pregledi će se obavljati u vremenu od: 10.-14. lipnja 2013., na lokacijama: Klinika za tumore, Ilica 197, u vremenu od 14.00-16.00 sati (max 40 pregleda dnevno), Klinika za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29 u vremenu od 11.00 sati do 15.00 sati (16 pregleda dnevno) i Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb, Šalata 4, u vremenu od 11.00 sati do 15.00 sati (16 pregleda dnevno).