clanak False

Dan grada Zagreba

Dan grada Zagreba i ove godine obilježava se nizom kulturnih događanja, a svakako najsvečaniji trenutak je dodjela Nagrada Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i ustanovama na svečanoj sjednici Gradske skupštine.
31.05.2011.

Dan grada Zagreba i ove godine obilježava se nizom kulturnih događanja, a svakako najsvečaniji trenutak je dodjela Nagrada Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i ustanovama na svečanoj sjednici Gradske skupštine. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Skupštine Boris Šprem, laureatima će to prestižno gradsko priznanje predati danas u 11 sati u Staroj gradskoj vijećnici. Pročitajte cijeli GOVOR gradonačelnika.

Prije gornjogradske svečanosti, u auli zgrade Gradske uprave, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je izložbu fotografija Zagreb iz zraka, autora Nenada Reberšaka, postavljene u povodu Dana grada, a koja se može razgledati do 15. lipnja.

Nakon toga, izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom položilo je vijence i zapalilo svijeće na Mirogoju, u Aleji branitelja, kod Zida boli i kod Središnjeg križa, u znak sjećanja na preminule branitelje i građane Zagreba.

U 19,00 sati, u povodu Dana Grada Zagreba i blagdana Majke božje od kamenitih vrata, njegove zaštitnice, održat će se Sveta misa u Zagrebačkoj katedrali.

Već tradicionalno, večer uoči „rođendana“ Zagreba, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Zagrepčanima na dar, održao se i svečani koncert, ovaj put u izvedbi Zagrebačke filharmonije i to u godini kada taj proslavljeni orkestar obilježava 140 godina postojanja.

Kako je lijepo zapisano u prigodnom deplijanu, jedno je sigurno: Zagrebačka filharmonija zaštitni je znak grada u kojem djeluje, promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni ambasador Zagreba i hrvatske u svijetu.

Netom prije početka izuzetno uspješnog koncerta, gradonačelnik Bandić je ravnatelju Filharmonije Miljenku Puljiću, u povodu njihove značajne obljetnice uručio Plaketu Grada Zagreba.

Koncert je, pod ravnanjem maestra Zorana Juranića i uz bariton Siniše Hapača, nastavljen u znaku domaćih autora Borisa Papandopula, Vatroslava Lisinskog, Krešimira Baranovića, Natka Devčića i Jakova Gotovca. 

Pogledajte foto galerije: