clanak False

Dan grada Zagreba 31. svibnja 2024_govor gradonačelnika Tomislava Tomaševića

31.05.2024.
Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske g. Milanoviću, 

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske g. Plenkoviću, 

Poštovana izaslanice predsjednika Hrvatskoga sabora, gđo Lukačić, 

Rektore Sveučilišta u Zagrebu g. Lakušiću,

Uvaženi predstavnici vjerskih zajednica, poštovani predstavnici institucija državne vlasti, 

Predsjedniče Gradske skupštine Grada Zagreba g. Klisoviću,

Bivši gradonačelnici i predsjednici Gradske skupštine, 

Cijenjeni počasni građani Zagreba,

Gradske zastupnice i zastupnici u Gradskoj skupštini, kolegice i kolege iz gradskih upravnih tijela i trgovačkih društava, 

Predstavnici institucija, zajednica i udruga iz područja gospodarstva, zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta i civilnog društva, drage Zagrepčanke i Zagrepčani, 

I na kraju, dopustite da pozdravim sve uvažene ovogodišnje dobitnice i dobitnike javnih priznanja Grada Zagreba



Ponosan sam što danas, treću godinu za redom, stojim pred vama kao gradonačelnik Grada Zagreba na proslavi dana našeg najdražeg grada. 

Danas je dan kad se s ponosom sjećamo bogate zagrebačke povijesti, ali i podsjećamo na našu obavezu da na tim čvrstim temeljima gradimo sadašnjost, i budućnost, koje će se s ponosom sjećati neki budući naraštaji.
Iako nam je zadatak graditi zgrade i ulice, obnavljati parkove i saditi drveće, uvijek imamo na umu da grad prije svega čine njegovi građani. Zato nam je cilj učiniti Zagreb gradom po mjeri čovjeka, gradom zadovoljnih građana koji mu udahnjuju dušu i čine ga toplim i otvorenim gradom za sve.

Naša vizija Zagreba, glavnog grada Hrvatske, jest vizija predvodnika u stvaranju pravednijeg, zelenijeg, socijalno osjetljivog mjesta koji brine za sve svoje građane. Ponosni smo stoga što je naš Zagreb upravo ove, 2024. godine, od Europske komisije proglašen europskom prijestolnicom uključivosti i raznolikosti. Veliko je to priznanje i dokaz da smo na pravom putu u ostvarivanju naše vizije. Isto tako smo nedavno odabrani od Europske komisije kao jedan od 100 europskih gradova i jedini iz Hrvatske s misijom da budemo klimatski neutralni do 2030. godine.

Kad smo preuzeli upravljanje gradom, zatekla nas je teška financijska situacija, konsolidirani dug 1,1 milijarda eura i akumulirani deficit od oko 200 milijuna eura. Nakon tri godine, možemo reći da smo preokrenuli smjer razvoja grada. U zadnju godinu mandata, koju će obilježiti velike investicije i ambiciozni projekti, ulazimo s entuzijazmom i odlučnošću da završimo već započete, ali i pokrenemo nove projekte. 

Financije su nam sad zdrave i stabilne. Akumulirani deficit prošlog gradonačelnika pokrili smo dvije godine prije roka. Kreditni rejting Grada nakon dugih 13 godina vraćen je iz špekulativnog u investicijski. Skratili smo rokove plaćanja dobavljačima na 30 dana, što doprinosi većoj konkurentnosti u postupcima javne nabave, a time i nižim cijenama radova i usluga. U isto vrijeme, nismo povećali cijene niti komunalne niti javnih usluga građanima, unatoč inflaciji, od javnog prijevoza, otpada, vode pa do vrtića i domova za starije. Ne samo da nismo poskupili nego pojeftinjujemo odnosno sutra kreće besplatni javni prijevoz sve naše sugrađane starije od 65 godina kako ne bi bili socijalno isključeni, a početkom ovog mjeseca je krenula besplatna žičara za sve naše sugrađane kako bi što manje koristili automobil za dolazak na Sljeme.

Zahvaljujući zdravim financijama mogli smo krenuti u brojne investicije, među kojima bih posebno izdvojio osam strateških kapitalnih projekata. Paromlin, Dom sportova, bazen Špansko, stadion u Kranjčevićevoj, Kino Europa, Podbrežje te proširenje tramvajske mreže u Sarajevskoj i Heinzelovoj ulici. 

Paromlin je najveća kapitalna investicija ove uprave, vrijedna oko 80 milijuna eura, od čega polovicu planiramo financirati iz EU sredstava iz ITU programa. Radovi su počeli prije gotovo dva mjeseca, i trajat će dvije godine. Izgradnjom Paromlina, Zagreb će konačno dobiti suvremeni društveno-kulturni obrazovni centar s knjižnicom otvorenog tipa, kakav glavni grad i zaslužuje. Krajem godine počinje i obnova još jednog strateškog projekta u kulturi: kultnog kina Europa. 
Značajna sredstva izdvajamo i za razvoj sportske infrastrukture. Radovi na konstruktivnoj obnovi Doma sportova kreću u lipnju, na bazenu Špansko, prvom na zapadu grada, početkom srpnja, a u završnoj fazi je i izrada izvedbenog projekta stadiona u Kranjevićevoj te očekujemo da će krajem godine krenuti radovi na njegovoj izgradnji.

Krećemo i s proširenjem tramvajske pruge, i to prvi put nakon 20 godina. Krajem srpnja počet će cestovni radovi u Sarajevskoj, u rujnu radovi na tramvajskoj pruzi, a krajem godine i radovi u Heinzelovoj ulici uz očekivano sufinanciranje iz EU fondova u suradnji s Ministarstvom prometa

U jesen će početi i gradnja stambene zgrade s oko 300 stanova za socijalni i priuštivi najam u Podbrežju, čime ćemo znatno povećati fond gradskih stanova za najam te osigurati, i to prvenstveno našim mladim sugrađanima, mogućnost da po prihvatljivim cijenama najma stana u Zagrebu steknu stambenu sigurnost za sebe i svoje obitelji.

Osim ovih najvećih infrastrukturnih projekata, tu su i druga povijesna ulaganja. Ključni prioritet ove gradske uprave je osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete. Dosad su završena i otvorena 4 dječja vrtića od kojih su tri financirani u potpunosti iz gradskog proračuna, a još deset ih je u procesu gradnje. Također, u ove smo tri godine je novoizgrađeno, dograđeno ili cijelovito obnovljeno čak 16 škola, a do kraja mandata u planu je da se završi njih još pet. Kad govorimo o postpotresnoj obnovi gradskih zgrada i infrastrukturi završili smo 188 od 207 projekata te  u suradnji s vladom i brojnim državnim institucijama iz Fonda solidarnosti za te projekte povukli 189 milijuna eura. Samo prošle godine je Grad Zagreb iz svih EU fondova za različite namjene povukao oko 150 mil eura što je čak pet puta više od rekordne 2019. godine. 

No, kao što sam ranije rekao, grad nisu samo zgrade i ulice, grad su prije svega ljudi. Socijalna je politika ovoj gradskoj upravi prioritet. Bolji socijalni uvjeti života naših sugrađana, a posebno onih najranjivijih skupina poput djece, žena žrtava nasilja, umirovljenika, osoba s invaliditetom, branitelja, beskućnika, LGBTIQ+ osoba, Roma, stranih randika izuzetno su nam važni. Napore koje činimo u ovom području prepoznala je i Europska komisija već spomenutom nagradom Europske prijestolnice uključivosti i raznolikosti za 2024. godinu.
 
U isto vrijeme, stalno povećavamo materijalna prava radnika gradskih poduzeća i ustanova. S njima su sklopljeni novi znatno unaprijeđeni kolektivni ugovori. Tako smo za zaposlenike npr. URIHO-a, a riječ je većinom o osobama s invaliditetom, osigurali rast plaća prvi put nakon čak 20 godina.

Posvećeni smo zelenoj tranziciji i politikama usmjerenima na održivost i pametne tehnologije, koje unaprjeđuju kvalitetu života građana. Usvojili smo nekoliko programa kojima želimo potaknuti energetsku obnovu i ublažiti energetsko siromaštvo. Gradimo sunčane elektrane na krovovima zgrada u vlasništvu grada. U ove smo tri godine izgradili četiri puta više kapaciteta nego što je ukupno izgrađeno u prethodnih 20 godina. A do kraja sljedeće godine instalirat ćemo dodatne solarne elektrane na gradske krovove i kapacitete povećati za čak 20 puta. Ujedno želimo potaknuti građane da solarne elektrane grade na svojim kućama i zgradama jer je to investicija koja se isplati već kroz deset godina. Osmislili smo i digitalnu aplikaciju koja građanima omogućuje izračun troška instalacije sunčanih elektrana, besplatnu izradu idejnog projekta i podnošenje prijave HEP-u.

Dio zelenih politika su i povijesna ulaganja u javni gradski promet i prometnu infrastrukturu. Zagrebački plavi tramvaji i autobusi simbol su našeg grada stoga radimo na jačanju i obnovi voznog parka. Gradom već sad prometuje 65 novih autobusa, a očekujemo još čak 100 novih na alternativne izvore energije u suradnji s Ministarstvom prometa te 30 rabljenih autobusa. 20 novih tramvaja već se izrađuje i sljedeće proljeće će početi prometovati gradskim ulicama, a pokrećemo postupke nabave za još 40 novih tramvaja. Do njihova dolaska, ZET-ovu flotu popunjavamo s 11 kvalitetnih rabljenih tramvaja iz Njemačke, od kojih je dio već u prometu, a sukcesivno do kraja godine stižu i ostali. 
Razvijamo grad i za pješake i bicikliste, pa smo tako završili prvu fazu staze Greenway, i nedavno započeli izgradnju prve etape biciklističke magistrale Zagreb istok. Prvi put nakon više od 35 godina obnovili smo Aleju Matije Ljubeka i Jarun učinili zonom bez automobila, a proširujemo i pješačke zone u centru grada. 

Do kraja ove godine očekujem da će Gradska skupština, nakon osam godina, izglasati izmjene i dopune Generalnoga urbanističkog plana Zagreba. Javnu raspravu očekujem u sljedećim mjesecima. Za razliku od dosadašnjih izmjena GUP-a, sada će prvi put neka zemljišta mješovite, komercijalne i stambene namjene postati zelenima. Novi GUP će ocrtati viziju za zeleniji, pravedniji i uređeniji Zagreb.

Prije godinu i pol uveli smo novi model sakupljanja i naplate otpada kojim smo ostvarili značajne uspjehe u pogledu odvajanja i recikliranja otpada, jer se već u prvoj godini njegove primjene količina miješanoga komunalnog otpada koja je odlaže na odlagalištu smanjila za četvrtinu. Do kraja ljeta ćemo završiti s postavljanjem 150 podzemnih spremnika u centru - do sada smo ih postavili već više od 100, a od jeseni ćemo krenuti s ugradnjom polupodzemnih spremnika u ostalim dijelovima grada. U proceduri je javna nabava za projektnu dokumentaciju Centra za gospodarenje otpadom koji planiramo otvoriti do 2028. Godine, a do tad planiramo  realizirati i velika ulaganja u vodnu infrastrukturu u sklopu Projekta Zagreb. 
Sve što sam naveo, kao i još puno toga što ne stane u ovo izlaganje, radimo za naš grad i sve naše sugrađanke i sugrađane. Izazova ima i uvijek će ih biti no neće nas se nećemo dati pokolebati. Vjerujem da uz zajedništvo, solidarnost i jasnu viziju kakav grad želimo možemo savladati sve te izazove.

Hvala svima što ste došli i svojim prisustvom uveličali ovaj događaj a posebice predsjedniku Republike Hrvatske gospodinu Zoranu Milanoviću i predsjedniku vlade Republike Hrvatske gospodinu Andreju Plenkoviću.

Danas, dok slavimo naš Grad, čestitamo i svim pojedincima, grupama, udrugama i ustanovama, koji svojim izvanrednim radom i doprinosom u raznim područjima čine naš grad boljim mjestom za život, a nas njegovim još ponosnijim građanima. Čestitam vam na zasluženim nagradama i zahvaljujem što svojim trudom doprinosite ovoj zajednici. Vaš rad i predanost inspiracija su i poticaj svima nama da i mi pokušamo učiniti još više i biti još bolji. Čestitam vam!

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, sretan vam svima Dan Grada Zagreba!