clanak False

Blokovsko parkiranje - Pitanja i odgovori

22.10.2024.
Od subote 26. listopada 2024. godine, u Zagrebu na snagu stupaju promjene u sustavu javnih parkirališta s naplatom za korisnike povlaštenih parkirališnih karata (PPK). Donošenjem novih Općih uvjeta isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima s naplatom, kao i Zaključka o popisu ulica po zonama i blokovima, unutar parkirališnih zona, uvode se parkirališni blokovi za korisnike povlaštenih uvjeta parkiranja.

Manjak parkirališnih mjesta za stanare dugogodišnji je problem u Zagrebu, a PPK su način kojim se građanima s prijavljenim prebivalištem ili boravištem unutar parkirališnih zona nastoji olakšati parkiranje. Naime, Zagreb ima neodrživu situaciju već godinama u kojoj je za prvu parkirališnu zonu izdano 13.776 povlaštenih parkirališnih karata, a da u toj prvoj zoni u prostoru ima samo 8.035 raspoloživih parkirnih mjesta. Drugim riječima, preko 5.000 je više izdanih PPK nego stvarnih mjesta na ulicama Donjeg i Gornjeg Grada. S obzirom na to, Grad Zagreb je u proteklom razdoblju pokrenuo niz mjera s ciljem uvođenja reda u parkiranje, jedna od kojih je uvođenje blokovskog parkiranja.

Sve izmjene imaju za cilj omogućiti lakše parkiranje stanarima i uvođenje reda u desetljećima zapušten sustav naplate parkiranja u Zagrebu. Glavna značajka blokovskog parkiranja je to što povlaštene parkirališne karte više neće vrijediti za cijele postojeće parkirališne zone, već za samo jedan od blokova unutar zone. Također, potrebno je naglasiti da vlasnici oko 10% automobila registriranih u Zagrebu imaju povlaštene uvjete parkiranja u odnosu na ostale građane, što znači da se promjene vezane za blokove odnose na manji dio građana. 

Cijene povlaštenih parkirališnih karata se neće mijenjati, a korisnici PPK plaćat će cijenu za onu zonu unutar koje se nalazi njihov parkirališni blok. Cijene su 13,30 eura za I. zonu, 5,30 eura za II. zonu i 3,30 eura za III. zonu. 

Što se mijenja za korisnike PPK?
Grad Zagreb imat će ukupno 23 parkirališna bloka koja će se odnositi na povlaštene parkirališne karte, dok će se ostale karte za javna parkirališta s naplatom i dalje kupovati po zonama. 
Za korisnike koji će nakon 26. listopada imati važeću povlaštenu parkirališnu kartu, ona automatski prestaje vrijediti za parkirališne zone te počinje vrijediti za parkirališni blok prema njihovoj adresi boravišta/prebivališta. Do isteka valjanosti kupljene povlaštene parkirališne karte, korisnici neće trebati poduzeti nikakve dodatne korake, osim provjere u kojem bloku imaju pravo parkiranja, što mogu napraviti uvidom u objavljenu kartu te dokument Zaključka
Korisnici će također imati mogućnost kupnje PPK za blok u kojemu ima prebivalište ili boravište ili za susjedni blok, ukoliko se susjedni blok nalazi u istoj ili nižoj (jeftinijoj) zoni parkiranja. Korisnici pritom imaju pravo na kupnju PPK samo u jednom bloku. 

Novost je da se na Borongaju uvodi V. zona naplate parkiranja (PARK&RIDE), a u cijenu parkiranja u toj zoni obuhvaćena je i cijena prijevoza ZET-ovom linijom 228: Svetice - Rebro - Svetice. Cijena karte za parking i prijevoz ZET-ovom linijom je 2,30 eura za vozača i još jednu osobu, a za svaku osobu više plaća se još po 1,00 euro.

Zašto se uvode ove promjene?
Sve izmjene imaju za cilj omogućiti lakše parkiranje stanarima i uvođenje reda u desetljećima zapušten sustav naplate parkiranja u Zagrebu. Time se vraća prvobitni smisao povlaštenih parkirališnih karata. PPK je osmišljena kako bi građani koji stanuju unutar zone naplate i kontrole parkiranja imali povoljnije uvjete parkiranja u odnosu na one koji ne žive u tim zonama te kako bi lakše pronašli slobodna parkirališnih mjesta u blizini adrese svog stanovanja.

Kako su raspoređeni novi parkirališni blokovi?
U koji blok pripadate, možete provjeriti pregledom ove karte i Zaključka o popisu ulica po zonama i blokovima.
Pritom je potrebno naglasiti da se blokovskim parkiranjem ne ukidaju parkirališne zone, koje i dalje vrijede za komercijalne karte, nego se zone dijele na manje prostore (blokove) u kojima se korisnici PPK mogu parkirati prema povlaštenim cijenama. 

Izbor između pripadajućeg ili susjednog bloka
Svakom korisniku PPK omogućeno je parkiranje u bloku u kojemu po prijavljenoj adresi prebivališta ili boravišta pripada, ili u susjednom bloku, ukoliko se taj blok nalazi u istoj ili nižoj zoni parkirališne naplate. Time će korisnici moći odabrati koji blok žele, ali po načelu “ili-ili”, odnosno moći će kupiti kartu samo za jedan blok. 

Za koga se ukida pravo na PPK?
Izmjenama Općih uvjeta isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima s naplatom, vlasnici nekretnina, ukoliko na adresi u pojedinom bloku nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište, više neće moći ostvarivati pravo na kupnju povlaštene parkirališne karte, a njihove aktivne PPK prestat će vrijediti s istekom valjanosti povlaštene parkirališne karte. 
Također, uvođenjem blokovske promjene prestaje važiti ranije pravilo da PPK kupljene za “više zone parkiranja” vrijede i u nižoj zoni, jer one samo vrijede za jedan blok unutar pripadajuće ili odabrane zone.  

Kako će se kontrolirati blokovsko parkiranje?
Postojeće PPK počinju automatski vrijediti za pojedini parkirališni blok, a ne kao do sada, za pojedinu parkirališnu zonu. Informacijski sustav Zagrebparkinga bit će nadograđen na način da će prepoznavati blok kojemu pripada postojeći PPK, dok će ostale komercijalne karte prepoznavati na razini parkirališnih zona. 

Prilagodba informacijskog sustava 
Podružnica Zagrebparking u periodu od 25. 10. 2024. od 19,00 do 26. 10. u 7,00 radit će nadogradnju informacijskog sustava.  

Hoće li vlasnici tvrtki i obrta unutar blokova također moći kupiti povlaštenu parkirališnu kartu?
Nova pravila vrijede za sve korisnike povlaštenih uvjeta parkiranja pa tako osim za stanare, vrijede i za fizičke osobe – obrtnike te za pravne osobe, a blokovsko parkiranje jednako se odnosi na njih kao i na građane stanare. 

Hoće li opet biti moguće kupiti povlaštenu parkirališnu kartu za više od jednog mjeseca?
Da, mjera ograničavanja kupnje povlaštene parkirališne karte na mjesec dana uvedena je u prijelaznom razdoblju, a od 26. listopada ponovno će biti moguće, sukladno važenju autorizacije, kupiti povlaštenu parkirališnu kartu za rok do 12 mjeseci.

Kako ću prepoznati na ulici u kojem bloku mogu parkirati?
Podružnica Zagrebparking u ulicama s naplatom i kontrolom parkiranja ističe ukupno oko 1.600 znakova vertikalne signalizacije. Na svim znakovima uz vidljive zone bit će navedena i informacija o pripadajućem bloku, primjerice blok 1, blok 2, blok 3. Oznake bloka odnose se samo na povlaštene uvjete parkiranja.

Što ako imam više automobila?
Povlaštena parkirališna karta vrijedi za pojedino vozilo. Ako jedan korisnik ima više vozila, nova pravila odnose se na svako pojedinačno vozilo. Odnosno, ako primjerice, korisnik ima dva vozila  i jedno želi parkirati u pripadajućem bloku, a drugo u susjednom bloku, i to će biti moguće. Način zamjene dodijeljenog bloka opisan je u ovom dokumentu.

Što trebam napraviti nakon uvođenja blokovskog parkiranja ako sam ili želim biti korisnik povlaštenih parkirališnih uvjeta?
To ovisi o tome imate li na dan 26. listopada važeću parkirališnu kartu ili ne.
Ako na dan 26. 10. 2024. godine imate važeću parkirališnu kartu sljedeća pitanja i odgovori daju detaljne upute kako će se novi sustav odnositi na vas, odnosno trebate li nešto dodatno poduzeti ili ne. Odgovori za one koji na dan 26. 10. 2024. godine nemaju važeću parkirališnu kartu su u nastavku.

Trebam li nešto mijenjati prije ili nakon 26. 10. ukoliko i dalje želim koristiti svoju važeću PPK?
Vaša važeća PPK nakon 26. listopada 2024. automatski počinje vrijediti samo za blok kojemu pripadate po prijavljenoj adresi prebivališta/boravišta. Ukoliko želite zadržati PPK i nastaviti se koristiti njome u dodijeljenom bloku, do datuma isteka važeće PPK, nećete trebati poduzimati nikakve dodatne radnje, s obzirom da će vas sustav automatski prepoznati kao korisnika pripadajućeg parkirališnog bloka. 
Ujedno, to znači i da za parkiranje izvan dodijeljenog bloka, na drugim javnim parkiralištima s naplatom, trebate kupiti odgovarajuću komercijalnu kartu parkiranja. Više informacija o cijenama i vrstama parkirališnih karata dostupno je ovdje.
Pri tome se cijene PPK, kao i ostale cijene komercijalnih karata, nisu mijenjale. 

Što trebam napraviti ako želim da mi PPK vrijedi za susjedni blok, a ne za ovaj koji mi je dodijeljen automatski?
Svakom korisniku omogućeno je parkiranje u bloku u kojemu po prijavljenoj adresi prebivališta ili boravišta pripada, ili u susjednom bloku, ukoliko se taj blok nalazi u istoj ili nižoj zoni parkirališne naplate. Važenje vaše PPK automatski je prebačeno na blok kojem pripadate po prijavljenoj adresi stanovanja. 
Za aktivaciju važenja vaše PPK na susjedni blok, potrebno je podnijeti zahtjev za poništenje izdane povlaštene parkirališne karte, pri čemu će podružnica Zagrebparking vratiti razmjerni neiskorišteni dio prethodno kupljene karte, a korisniku će biti vraćen iznos sukladno neiskorištenom trajanju kupljenje PPK. 
Potom, potrebno je proći novu autorizaciju (postupak dokazivanja prava na korištenje PPK) te prilikom autorizacije odabrati ponuđeni susjedni blok. 
Podnošenje zahtjeva, kao i ponovne autorizacije u kojoj će korisnicima biti ponuđen i susjedni blok, moguće je tek od 26. 10. i to na sljedeće načine: 
  • na blagajni Centra za korisnike u Ulici grada Vukovara 41  
  • na ePK portalu 
  • korisnik može poslati zahtjev za izradom /obnovom autorizacije putem maila na infozgp@zgh.hr (ovaj način podnošenja zahtjeva moguć je ukoliko su osnovni podaci o prebivalištu/boravištu ili vlasništvu vozila isti kao prilikom posljednje provedene autorizacije)
Pri tome, korisnik je prilikom svake autorizacije dužan dostaviti dokumentaciju kojom dokazuje svoje mjesto prebivališta/boravišta, koje je osnova korištenja povlaštenih uvjeta parkiranja.  

Što ako više ne želim koristiti svoju PPK? 
Ukoliko nakon ovih promjena više ne želite koristiti svoju PPK, možete zatražiti poništenje važenja PPK uz povrat neiskorištenog dijela kupljene karte. Potrebno je podnijeti zahtjev za poništenje izdane parkirališne karte, što će biti moguće napraviti od 26. listopada 2024. godine na blagajni Centra za korisnike u Ulici grada Vukovara 41 ili putem e-maila na infozgp@zgh.hr, pri čemu je potrebno naglasiti broj računa na koji će se sredstva isplatiti.

Što ako imam više automobila?
Povlaštena parkirališna karta vrijedi za pojedino vozilo. Ako jedan korisnik ima više vozila, nova pravila odnose se na svako pojedinačno vozilo. Odnosno, ako primjerice, korisnik ima dva vozila i jedno želi parkirati u pripadajućem bloku, a drugo u susjednom bloku, i to će biti moguće. Način zamjene dodijeljenog bloka već je opisan (pogledati tekst gore).

Došlo je do promjene u strukturi zone u kojoj se nalazi moj blok. Što to znači za moju PPK?
Za korisnike PPK koje su izdane prije 26. listopada te su nakon blokovskih promjena i dalje važeće, moguće su dvije situacije. 
Ako je PPK ranije izdana za I. zonu, a novim modelom parkiranja njegov blok je postao niža i cjenovno povoljnija zona, može zatražiti povrat neiskorištenog dijela kupljene karte. Pritom je potrebno popuniti Zahtjev za poništenje izdane parkirališne karte, koji će se moći podnijeti od 26. listopada 2024. godine.
U obrnutom slučaju, kada korisnik ima kupljenu povlaštenu parkirališnu kartu za primjerice žutu zonu, a prema novom modelu naplate njegov blok pripada u višu, crvenu zonu, on neće trebati nadoplatiti povlaštenu parkirališnu kartu za višu zonu sve dok mu traje valjanost povlaštene parkirališne karte koju već ima.

Ako na dan 26. 10. nemam važeću PPK, ali imam pravo na nju i želim ju koristiti, što trebam napraviti kako bih mogao koristiti PPK u svom ili susjednom bloku?
Svi korisnici koji na dan 26. 10. 2024. nemaju važeću PPK, ali na nju ostvaruju pravo, trebat će autorizirati svoje pravo na korištenje povlaštenih uvjeta parkiranja. 
Kod autorizacije će korisnicima biti ponuđena mogućnost odabira korištenja PPK u jednom od dva ili više ponuđenih blokova: u bloku kojemu pripadaju prema mjestu prijavljenog prebivališta/boravišta ili u susjednom/nim bloku/ovima ako je taj blok (ili blokovi) u istoj ili nižoj zoni naplate. 
Korisnici će od 26. 10. moći autorizirati svoje pravo na korištenje PPK: 
  • na blagajni Centra za korisnike u Ulici grada Vukovara 41  
  • na ePK portalu 
Pri tome, korisnik je prilikom autorizacije, koja će mu potom vrijediti godinu dana, dužan dostaviti dokumentaciju kojom dokazuje svoje mjesto prebivališta/boravišta, koje je osnova korištenja povlaštenih uvjeta parkiranja, te prometnu dozvolu, odnosno podatke o vozilu.

Korisnici će sa svojom izdanom PPK moći parkirati samo unutar odabranog bloka, pri čemu će tek od 26. listopada 2024. godine moći odabrati susjedni blok. Na drugim javnim parkiralištima s naplatom, trebaju kupiti željenu komercijalnu kartu. 

Više informacija o cijenama i vrstama parkirališnih karata.