clanak False

Akcijski plan za prevenciju vršnjačkog nasilja u Gradu Zagrebu od 2024. do 2026.

02.07.2024.
Gradska skupština Grada Zagreba, na 34. sjednici, 28. svibnja 2024., donijela je Akcijski plan za prevenciju vršnjačkog nasilja u Gradu Zagrebu od 2024. do 2026.

Prevencija vršnjačkog nasilja prioritet je za pozitivan razvoj djece i mladih te za razvoj zdravog društva u cjelini i kontinuirani je izazov za stručnjake i stručnjakinje različitih profila te za lokalnu zajednicu.

Grad Zagreb osobitu pozornost pridaje poštivanju, promicanju i zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, posebno prava djece i mladih, te je jasno opredijeljen za dosezanje nulte stope tolerancije na sve oblike nasilja. Istovremeno, Grad Zagreb usmjeren je na politiku sprječavanja i na sustavnu prevenciju svih oblika nasilja te na zaštitu svih građana i građanki s naglaskom na zaštitu najugroženijih društvenih kategorija.

Nasilje je složena, individualna i društvena pojava koja pogađa sva područja ljudskog djelovanja. Svjetska zdravstvena organizacija definira nasilje kao namjerno korištenje fizičke snage i moći prijetnjom ili akcijom prema sebi, drugoj osobi, grupi ljudi ili čitavoj zajednici, što može rezultirati ili pak rezultira ozljedom, smrću, psihičkim posljedicama, smetnjama u razvoju ili deprivacijom (Svjetska zdravstvena organizacija, 2002.). Ono se događa na osobnoj razini (npr. samoozljeđivanje), na razini međuljudskih odnosa (npr. vršnjačko nasilje, nasilje prema ženama, obiteljsko nasilje) i na razini kolektiva, odnosno zajednice (npr. ekonomska deprivacija). Izloženost bilo kojem obliku nasilja ugrožava socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj djece te nepovoljno djeluje na mogućnost uživanja ljudskih prava i sloboda.

Grad Zagreb prepoznao je potrebu donošenja vlastitog Akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja u Gradu Zagrebu za razdoblje od 2024. do 2026., nastojeći aktivnostima i mjerama djelovati na izazove vršnjačkog nasilja ispunjavajući ciljeve koji uključuju, povezuju i mobiliziraju pojedince, ustanove, lokalnu zajednicu i javnost, a u svrhu prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja.

Akcijskim planom definira se 6 ciljeva, 16 mjera i 38 aktivnosti pomoću kojih se planira djelovati na izazove koje ono nosi, a ispunjavajući ciljeve koji uključuju, povezuju i mobiliziraju pojedince, ustanove, lokalnu zajednicu i javnost u njegovoj prevenciji i suzbijanju.