clanak False

Znanstveno – stručni skup ''VK 74/24/24 – Viktor Kovačić i status modernosti''

21.10.2024.
U povodu 150. obljetnice rođenja i 100. godišnjice smrti ''oca moderne hrvatske arhitekture'' Viktora Kovačića, u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekta i Društva arhitekta Zagreb otvoren je znanstveno-stručni skup pod nazivom ''VK 74/24/24 – Viktor Kovačić i status modernosti''.

''Radi se o najznačajnijem hrvatskom arhitektu prve polovice 20. stoljeća čiji značaj transcendira epohu i mogli bismo slobodno reći da je riječ u jednom od najvažnijih hrvatskih arhitekata uopće. Kovačić predstavlja sponu između povijesti i modernosti, a bio je i virtuozni crtač čemu zorno svjedoči prateća izložba ovdje u prostorima Udruženja arhitekata.'', rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Skup se održava od 21. do 23. listopada. Kroz 25 znanstvenih i stručnih izlaganja, podijeljenih u četiri tematske sesije, skup će analizirati Kovačićev doprinos razvoje moderne arhitekture u Hrvatskoj i šire.

Na otvorenju skupa okupljene su pozdravili i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Kornižek, prodekan za nastavu AF-a Sveučilišta u Zagrebu Siniša Justić, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat-Levaj te predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Mia Roth-Čerina.

Gradske vijesti