clanak False

Zaštita građevina od grafita

25.09.2023.
Radi kvalitetnijeg života i sigurnosti u našem gradu, zaštite njegovih kulturnih dobara, njegova ubrzanoga gospodarskog razvitka i turističke afirmacije, projektima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada i zaštite vanjskih dijelova građevina od vandalskog grafitiranja započeli smo sa sustavnim uređenjem zagrebačkih vizura.
 
Osim što je Grad Zagreb napravio baze podataka o grafitima, kontinuirano organizirao vrtićke i školske edukacije te informirao javnost o štetnosti grafitiranja preko animiranih filmova i objavom plakata u medijima, na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 15. lipnja 2023. donesena je nova Odluka o zaštiti građevina od grafita (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/23) temeljem koje će Grad Zagreb:
 
1. Financirati u 100 %-tnom iznosu:
- uklanjanje grafita 
- nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza na svim vanjskim dijelovima građevine
 
2. Sufinancirati: 
- u 80 %-tnom iznosu nabavu kamera i tehničkog uređaja za videonadzor uličnog pročelja, a najviše do 750,00 eura s PDV-om po građevini;
- u 60 %-tnom iznosu nabavu kamera i tehničkog uređaja za videonadzor ostalih pročelja, a najviše do 200,00 eura s PDV-om po svakom pročelju.

Javni poziv, Odluku i potrebnu popratnu dokumentaciju možete pronaći na poveznici.

Zahtjev možete podnijeti i putem online aplikacije kojoj možete pristupiti na poveznici ili QR kodu u nastavku.