clanak False

Zagrebačka žbica 2024.

22.09.2024.
Na Dan bez automobila održana je tradicionalna biciklistička vožnja "Zagrebačka žbica", kojom je službeno zatvoren Europski tjedan mobilnosti. Manifestacija je usmjerena na promicanje tolerancije i prometne kulture među sudionicima u prometu, a ove je godine održana po 25. put, s rekordnim brojem sudionika.

Kako je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio, biciklisti su po prvi put vozili sve do najveće pješačke zone na zagrebačkom Jarunu, uz pratnju policije. Vožnja je završila na Jarunu u 18:30, gdje je organiziran bogat popratni program za sudionike. Trasa vožnje, duga 8,3 kilometra, kretala se od Zrinjevca, prolazeći kroz središte grada i niz ulica, sve do Jaruna, gdje je jezero poslužilo kao cilj.

Ruta vožnje uključivala je Zrinjevac, Hebrangovu, Mažuranac, Svačićev trg, Miramarsku, Vukovarsku, Slavonsku aveniju, Savsku, Selsku cestu, Horvaćansku i Aleju Matije Ljubeka. Ova vožnja ne samo da promiče biciklizam kao održivi oblik transporta, već i naglašava važnost sigurnog suživota svih sudionika u prometu.


Gradske vijesti