clanak False

Volonteri Crvenog križa dobili svoj Centar

25.03.2024.
Volonteri i mladi Crvenog križa Zagreb dobili su svoj Centar u Našičkoj ulici u kojem će se educirati, pohađati radionice, održavati sastanke, ali gdje će moći učiti i međusobno se družiti.

Otvorenju je nazočio gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima. „Nakon potresa na Baniji i sam sam imao prilike usko surađivati s volonterima Crvenog križa i svjedočiti koliko su to požrtvovni ljudi. Crveni križ Zagreb radi brojne aktivnosti koje pomažu građanima u nevoljama. Nadamo se da će ih u budućnosti biti što manje, no sigurno je da moramo biti spremni“, poručio je gradonačelnik. „Grad Zagreb je u 2024. osigurao iz Proračuna 1.6 milijuna eura za kontinuiranu financijsku podršku Gradskom društvu CK Zagreb i jedan dio tih sredstava je uložen i u ovaj Centar. Raduje me što će kroz ovaj Centar za volontere i mlade proći mnogi koji će pružiti pomoć ne samo Zagrepčanima već i drugim građanima Hrvatske“, istaknuo je gradonačelnik čestitavši djelatnicima Crvenog križa Zagreb na realizaciji projekta i zahvalivši volonterima na nesebičnoj pomoći koju pružaju sugrađanima.

Prostor od 170 m2 sada je na raspolaganju za nesmetano korištenje velikom broju volontera koji fizički dolaze u Crveni križ Zagreb, a moći će ga koristiti sukladno svojim potrebama. Volonteri zagrebačkog Crvenog križa iz dana u dan sve su brojniji i aktivniji. Samo u 2023. godini pri ilo je aktivno 160 volontera koji su kroz 216 različitih organiziranih aktivnosti volontirali 6.281 volonterski sat, što je respektabilna brojka s obzirom na to da tijekom protekle godine nije bilo kriznih situacija. Većina volontera pripada skupini mladih u dobi od 15 do 30 godina koji volontiranje moraju uskladiti s obavezama u školi, na fakultetu ili poslovnim obavezama pa im ovakav Centar omogućuje da nesmetano volontiraju i u vremenu izvan klasičnog radnog vremena od 8 do 16 sati.

„Od danas će volonteri imati mjesto gdje će moći uvježbati i unaprijediti brojne programe i usluge koje Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb pruža svojim građanima kako bi oni bili još kvalitetniji“, naglasio je ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava. „Trudit ćemo se u budućnosti što više mladih, ali i onih malo iskusnijih uključiti u rad Crvenog križa Zagreb i ovaj bi Centar trebao upravo tome pridonijeti“, dodao je i pozvao sve mlade koji se žele pridružiti Crvenom križu Zagreb da dođu i otkriju što sve Crveni križ radi i da ispune svoju misiju pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

„Krucijalno je poštivati volontere i mlade jer oni u svojim aktivnostima ništa ne rade za sebe, sve što rade je za druge, ne uzimaju i ne traže ništa, oni daju. Kad se skupe na jednom mjestu ozračje je neviđeno toplo i humano. Zato je važno pružiti im maksimalnu podršku jer budućnost ovisi o njima“, poručio je u svom obraćanju predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić.

Vanju Banfić Jevtović, volonterku koja u Crvenom križu Zagreb volontira već punih sedam godina jako raduje otvorenje ovog Centra: „Ovdje mogu učiti ako je knjižnica zatvorena, ne moram jesti hranu iz pekare jer si u kuhinji mogu napraviti hranu dok učim, mogu učiti s prijateljima i ne moramo biti tiho, već možemo razgovarati. Osim toga, mogu volontirati u vrijeme kad mi to odgovara.“

Crveni križ Zagreb veliku pažnju posvećuje razvoju volonterstva i programa za mlade i ulaže maksimalan trud i resurse u osposobljavanje mladih volontera kako bi im pružao mogućnost da se razvijaju u smjerovima koji im redovan sustav obrazovanja ne pruža – da se kroz volonterski rad susretnu sa stvarnim žitnim situacijama koje će im  pomoći pri odabiru daljnjeg školovanja i usavršavanja. Važno je da kroz volontiranje mladi ljudi zapravo njeguju društvene vrijednosti pomaganja, uvažavanja i suosjećanja prema onima koji su u potrebi.

Gradske vijesti