clanak False

Rekreacijsko-sportski centar Jarun uskoro postaje pješačka zona

03.04.2024.
Kao što smo najavili prošle godine, želimo da na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, Rekreacijsko-sportski centar (RSC) Jarun postane nova pješačka zona i takvu smo odluku uputili u javno savjetovanje“, rekao je danas gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Podsjetio je pritom da je prošle godine temeljito obnovljena Aleja Matije Ljubeka, prvi put u 40 godina, čime je započet niz aktivnosti usmjerenih na poboljšanje ove važne rekreativne i sportske zone za brojne građane Zagreba. Prošlog proljeća također su proširene površine za rekreaciju, osiguran je veći prostor za bicikliste, nova parkirališta na obodima jezera te javna ZET linija vikendom. Kako bismo građane pripremili za transformaciju jezera Jarun u pješačku zonu, posljednjih godinu dana svaki posljednji vikend u mjesecu održavao se Dan bez automobila na Jarunu.

Vidimo da su građani prihvatili ovu transformaciju rekreacijskog sportskog centra Jarun, jer se broj automobila koji ulaze na RSC Jarun prepolovio tijekom protekle godine, što je jasan pokazatelj uspješnosti ove inicijative“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Također će tijekom ove godine biti završena prostorno-programska studija koja će definirati budući razvoj RSC Jaruna i poslužiti kao temelj za Urbanistički plan uređenja Jaruna, a kroz nekoliko tjedana bit će završena i studija odmuljivanja jezera, koja je izuzetno važna s obzirom na status RSC Jaruna kao nacionalnog veslačkog centra.

Vezano za uvođenje pješačke zone na RSC Jarun, a u skladu s predloženom Naredbom o uvjetima prometovanja u središnjem dijelu Grada Zagreba i pješačkim zonama, koja je na javnom savjetovanju, ulazak motornih vozila bit će strogo ograničen, te će se tako stvoriti sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za pješake, bicikliste, rolere, aktivne sportaše i rekreativce. Pristup će biti zabranjen svim motornim vozilima osim onih koji i sada ulaze po posebnim dozvolama, što uključuje članove sportskih saveza i klubova koji djeluju na RSC Jarun, fizičke i pravne osobe s poslovnim prostorom na RSC Jarun, ribiče s godišnjom ribolovnom dozvolom te osobe s invaliditetom.

Svim ovim inicijativama Grad Zagreb čini krupne iskorake prema stvaranju zdravijeg, ugodnijeg i održivog okruženja za brojne rekreativce, sportaše, obitelji, djecu i sve posjetitelje jezera Jarun kao zagrebačke zeleno-plave oaze.

Gradske vijesti