clanak False

Predstavljen pilot projekt „Aktiviranje zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost“

02.10.2024.
Danas je u prostorijama Sveučilišta Algebra predstavljen pilot projekt platforme NetZero Cities pod nazivom „Aktiviranje zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost“, koji provodi Grad Zagreb u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata i Udrugom ODRAZ – Održivi razvoj zajednice.

Na panel raspravi pod nazivom „Zelena transformacija gradova – prilike i izazovi“ sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet. Podijelio je iskustva i viziju o budućnosti Zagreba u kontekstu zelene tranzicije te naglasio da će Grad, kao potpisnik Misije 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova, nastaviti aktivno raditi na dekarbonizaciji i povećanju udjela obnovljivih izvora energije, kao i prilagodbi svih sektora na učinke klimatskih promjena.

„Ovaj pilot projekt služi osvješćivanju građana, želimo naglasiti da je važno njihovo sudjelovanje i da se mogu prijaviti sa svojim prijedlozima, a Grad će onda to projektno i izvedbeno financijski podržati“ rekao je zamjenik Korlaet te dodao da nove zgrade koje se grade moraju biti izvedene po nad standardu da budu energetski učinkovite. „Važno je i kružno gospodariti materijalom koji je uklonjen, a može se koristiti u druge svrhe umjesto da završi na otpadu“, rekao je zamjenik.

Istaknuo je također da je ključno što će se u ovom projektu testirati i nadopuna sadnje stabala koje Grad sadi svake godine, njih osam tisuća, na javnim površinama. Kroz ovaj projekt nova će se stabla saditi i na privatnim površinama.

„Kao svi gradovi svijeta i Zagreb se na veliko priprema na negativne učinke klimatskih promjena, a projekt aktiviranja zelenih dvorišta već je krenuo s pripremnim aktivnostima kako bismo se suočili s izazovima koji stoje pred nama“, najavila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove Irena Matković.

Predstavljanje gradskog pilot projekta održava se u sklopu prvog domaćeg Urbanog foruma „Produktivni, zeleni i pravedni urbani razvoj“, a koji je namijenjen predstavnicima državnih i lokalnih tijela te stručnjacima i drugim profesionalcima iz područja urbanog razvoja. Forum 1. i 2. listopada organizira Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Gradske vijesti