clanak False

Plan operativne provedbe programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku na području Grada Zagreba u 2023. godini

22.03.2023.
Na temelju glave III. točke 6.b) podtočke 3) Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini (Zaključak Vlade Republike Hrvatske KLASA: 022-03/23-07/02, URBROJ: 50301-29/23-23-2 od 8. veljače 2023.) i članka 60. stavka 1. točke 26. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), gradonačelnik Grada Zagreba, 16. ožujka 2023., donosi
  • PLAN
    operativne provedbe Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara
    od interesa za Republiku Hrvatsku na području Grada Zagreba u 2023. godini

    • I. UVOD

      Plan operativne provedbe Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku na području Grada Zagreba u 2023. godini (u daljnjem tekstu: Plan operativne provedbe) utvrđuje osnovne pretpostavke, planiranje i provedbu preventivne i operativne aktivnosti, ustrojavanje i organizaciju, uporabu vatrogasnih snaga i opreme, financiranje, zapovijedanje i nadzor u provedbi posebnih mjera na otklanjanju opasnosti od nastanka i širenja požara na području Grada Zagreba u 2023. godini. Plan operativne provedbe je temeljni dokument koordinacije i provedbe godišnjih aktivnosti Grada Zagreba i tijela uključenih u provedbu posebnih mjera zaštite od požara s područja Grada Zagreba.
      Plan operativne provedbe se temelji na Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini kojeg je Zaključkom KLASA: 022-03/23-07/02; URBROJ: 50301-29/23-23/2 od 8. veljače 2023. donijela Vlada Republike Hrvatske, u dijelu koji se odnosi na administrativno područje Grada Zagreba.

      Vatrogasnu zajednicu Grada Zagreba u čijem sastavu djeluju :
      - Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba,
      - 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava: Adamovec, Belovar, Bijenik, Blaguša, Blato, Botinec, Branovec, Brezovica, Bukovac, Buzin, Cerje, Črnomerec, Čučerje, Dankovec, Dragonožec, Dubrava, Glavničica, Gračani, Granešina, Granešinski Novaki, Horvati, Hrašće, Hrelić, Ivanja Rijeka, Jakuševec, Jarun, Kašina, Kašina Gornja, Kobiljak, Kupinečki Kraljevec, Kustošija, Kučilovina, Lipnica, Lužan, Maksimir, Mala Mlaka, Moravče, Odra, Odranski Obrež, Planina Donja, Planina Gornja, Prečko, Resnik, Sesvete, Sesvetski Kraljevec, Sesvetska Selnica, Sveta Klara, Šašinovec, Šestine, Trešenjevka, Trnje, Trpuci, Vidovec, Vrapče, Vugrovec , Zagreb i Zapad,
      čine operativne postrojbe i snage koje izravno djeluju na požarima na području Grada Zagreba, uz vatrogasne postrojbe u gospodarstvu.
      U slučaju velikih požara kada postojeće vatrogasne snage i materijalno tehnička sredstva nisu dovoljna za provedbu mjera uključuju se:
      - državna vatrogasna intervencijska postrojba,
      - namjenske protupožarne snage Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

      II. OPĆE I NORMATIVNE PRETPOSTAVKE U ZAŠTITI OD POŽARA

      Grad Zagreb ima usvojene dokumente vezane uz zaštitu od požara i to:
      - Procjena ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije za područje Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/19)
      - Plan zaštite od požara Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 7/20 i 6/22)
      - Odluka o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/19, 28/20 i 36/22)
      Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara na području Grada Zagreba za 2023. (Službeni glasnik Grada Zagreba 32/22)
      Uz navedene dokumente u Proračunu Grada Zagreba za 2023. osigurana su sredstva za provođenje zadataka iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini.
      U okviru Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba osnovan je vatrogasni operativni centar.
      Planom zaštite od požara Grada Zagreba razrađeni su postupci i nadležnosti Stožera civilne zaštite Grada Zagreba vezani za rad i provođenje mjera u slučajevima velikih požara koji mogu prijeći u veliku nesreću ili katastrofu. U radu Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, po dužnosti, sudjeluje vatrogasni zapovjednik Grada Zagreba.

      III. PRIREMA I PROVEDBA AKTIVNOSTI

      U slučaju kada je zbog razmjera opasnosti od požara na otvorenom prostoru potrebno proglasiti veliku nesreću ili katastrofu, sukladno odredbama Pravilnika o sastavu stožera, načinu rada te uvjetima za imenovanje načelnika, zamjenika načelnika i članova stožera civilne zaštite (Narodne novine 126/19 i 17/20) i Poslovnika o radu Stožera civilne zaštite Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 18/17), aktivira se Stožer civilne zaštite Grada Zagreba. Nakon aktivacije, zapisnici sa svake sjednice Stožera civilne zaštite Grada Zagreba obvezno se dostavljaju Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici - glavnom vatrogasnom zapovjedniku Republike Hrvatske i Ravnateljstvu civilne zaštite - Područnom uredu Zagreb.
      U slučajevima izvanrednih/interventnih dislokacija vatrogasnih snaga Grada Zagreba na područja izvan grada prema potrebi se pruža dodatna logistička potpora.
      Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba dužna je provoditi preventivne mjere zaštite od požara određene procjenom ugroženosti i planom zaštite od požara. Izvješće o provedenim preventivnim mjerama obvezna je dostaviti Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba najmanje jednom godišnje i to prije početka glavnog napora požarne opasnosti, odnosno 1. lipnja.
      U danima velike i vrlo velike opasnosti od nastanka i širenja požara otvorenog prostora, dužna je planirati i organizirati stalno dežurstvo, odnosno povećati broj ophodnji i ekipa na terenu.
      Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Zagrebačke ceste dužna je izraditi godišnji plan čišćenja cestovnog pojasa od lakozapaljivih tvari, odnosno onih tvari koje mogu izazvati požar ili omogućiti/olakšati njegovo širenje, uz javne prometnice koje prolaze ugroženim područjem. Osobitu pažnju usmjeriti na cestovne pravce lokalnog značaja koje prolaze poljoprivrednim površinama, odmorišta te ceste koje su tijekom turističke sezone pojačano opterećene prometom (prilazi kulturno povijesnim lokalitetima i sl.). Temeljem Plana operativne provedbe obvezna je provedba redovnog čišćenja cestovnog pojasa. Godišnji plan čišćenja s dinamikom izvršenja, odmah po donošenju, dostavlja se Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba.
      Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Čistoća u poslovima gospodarenja otpadom između ostalog obavlja interventno skupljanje otpada s "divljih odlagališta otpada" po nalogu Grada Zagreba (komunalnog redarstva).
      Kako su požari na odlagalištima najviše zastupljeni u proljetnim i ljetnim mjesecima, kada je najveća šansa za samozapaljenje (otpad, vozila, konstrukcije, okolno grmlje i travu i sl.) Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Čistoća će u vrijeme glavnog napora požarne opasnosti kontinuirano planirati, organizirati te vršiti pojačani nadzor i pregled odlagališta otpada na kojima se kontrolirano odlaže komunalni otpad, a osobito poduzimati mjere za sanaciju nekontroliranih „divljih“ odlagališta.
      Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Sektor za komunalno i prometno redarstvo pojačano će nadzirati poznata nelegalna, „divlja“ odlagališta otpada i Zagrebačkom holdingu d.o.o. - podružnici Čistoća prijavljivati nova te nalagati interventno sakupljanje otpada sa tih površina, a u suradnji sa Policijskom upravom zagrebačkom provodit će pojačanu kontrolu parkiranih vozila zbog osiguranja nesmetanog pristupa hidrantima, kontrolu označenih vatrogasnih pristupa i osiguranje pristupa vatrogasnih vozila.
      Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba u okviru zdravstvene djelatnosti provodit će mjere hitne medicine na mjestu velikog požara osiguranjem dostupnosti timova hitne medicinske službe za hitnu medicinsku intervenciju u slučaju ozljeđivanja osoba. Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba surađivat će u izvanrednim prilikama sa svim žurnim službama i službama za spašavanje na području Grada Zagreba.
      Traganje i spašavanje tijekom vatrogasnih intervencija gašenja požara na otvorenom prostoru obavlja se sukladno Zakonu o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (Narodne novine 79/06 i 110/15) i Standardnom operativnom postupku za djelovanje jedinstvenog operativnog komunikacijskog centra 112, u slučaju akcije traganja i spašavanja na kopnu.

      IV. FINANCIRANJE PROVEDBE AKTIVNOSTI

      Svi sudionici i izvršitelji aktivnosti iz Plana operativne provedbe snose svoje cjelokupne troškove priprema (obuka, edukacija, vježbe, održavanja sredstava), izrade projekata i procjena kao i angažiranja svojih snaga i resursa u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.
      Izvršitelji zaduženi za provedbu mjera mogu uključiti druga tijela i druge sudionike za koje procijene da će doprinijeti uspješnoj provedbi, ali bez financijskog terećenja protivno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini.
      Financiranje aktivnosti vatrogasnih snaga Grada Zagreba vrši se u okviru sredstava Proračuna Grada Zagreba za 2023., Razdjel 05 Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, Glava 01 Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, Program 1605 Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Aktivnost A160501 Redovna djelatnost Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Glava 03 Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Program 2119 Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i sredstvima planiranim u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu, sukladno posebnim propisima.
      Svi izvršitelji zadataka iz ovoga plana, u slučaju izvanredne opasnosti od širenja velikog požara, nabavu roba, usluga i javnih radova radi žurnih dodatnih potreba provodit će se sukladno Zakonu o javnoj nabavi (Narodne novine 120/16 i 114/22).

      V. ZAVRŠNE ODREDBE

      Svi izvršitelji i sudionici s područja Grada Zagreba, navedeni u odredbama Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini dužni su provoditi sve zadatke opisane u navedenom Programu i ovome planu.
      Svi izvršitelji i sudionici u provedbi zadataka obvezni su izvješća o svim obavljenim aktivnostima iz ovoga plana, dostaviti Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba do 29. prosinca 2023. koja će ih objediniti i dostaviti Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici- Glavnom vatrogasnom zapovjedniku Republike Hrvatske najkasnije do 15. siječnja 2024.
      S Planom operativne provedbe posebno će se upoznati utvrđene izvršitelje pojedinih zadaća, a u svrhu učinkovitog izvršavanja posebnih mjera zaštite od požara na području Grada Zagreba.

      Ovaj će plan biti objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba.


      KLASA: 024-08/23-01/584
      URBROJ: 251-01-12-23-2
      Zagreb, 16. 3. 2023.
      GRADONAČELNIK
      GRADA ZAGREBA

      Tomislav Tomašević, mag. pol., v.r.

Dokumenti