clanak False

Otvorenje Festivala Open House Zagreb

18.10.2024.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba, Luka Korlaet, jutros je otvorio drugo izdanje festivala "Open House Zagreb" ispred Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava. Festival ima za cilj približiti javnosti najatraktivnije arhitektonske lokacije Zagreba uz stručno vodstvo, kako bi građani bolje upoznali bogatstvo i raznolikost našeg grada.

Zamjenik Korlaet istaknuo je važnost ovakvog događanja i dodao da Festival daje dubinski uvid u arhitekturu, koja nije samo estetska pojavnost već i struktura, unutarnja organizacija. "Tek obilaskom možemo potpuno doživjeti arhitekturu. Ovo je posebno dobar trenutak za obilazak Umjetničkog paviljona jer se nalazimo između konstrukcijske i cjelovite obnove, dakle možemo vidjeti kako je zgrada ojačana i čuti što slijedi.”

Podsjećamo, prošlogodišnje prvo izdanje festivala Open House Zagreb privuklo je 1.400 posjetitelja koji su uz stručno vodstvo obišli 75 arhitektonskih lokacija. Ove godine bit će predstavljena 41 zgrada s temama poput obnove arhitektonske baštine, radova Viktora Kovačića te urbanih cjelina. Također, organiziran je poseban program pod nazivom "Susreti s arhitektom."

Također, na zgradi Paviljona u tijeku su radovi na konstrukcijskoj obnovi, a uskoro kreće i cjelovita obnova te uređenje interijera. Ovaj projekt, vrijedan više od 25 milijuna eura, financira se iz Državnog proračuna, Proračuna Grada Zagreba, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te Fonda solidarnosti.


Gradske vijesti