clanak False

Održan svečani koncert Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Prigorec“ iz Markuševca

15.01.2024.
Povodom obilježavanja 100 godina aktivnog djelovanja i postojanja Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Prigorec“ iz Markuševca, večeras je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan svečani koncert, a prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Večeras slavimo dvostruku obljetnicu: 50. rođendan Dvorane Lisinski i 100. rođendan HKUD Prigorac. Ove obljetnice govore o važnosti i tradiciji kulture u Zagrebu ali i obvezi njenog očuvanja. U tom smislu ova uprava ulaže u obnovu i održavanje centara za kulturu diljem cijelog grada pa tako i u Markuševcu, ali poduzima i kapitalne investicije poput Paromlina, kina Europa ili sufinanciranja druge scene HNK u Adžijinoj ulici. Međutim, navedeni zahvati su samo ‘hardver’, infrastruktura: jednako je bitan ‘softver’ odnosno ansambli poput Prigorca koji tim dvoranama daju sadržaj i iz generacije u generaciju prenose znanje i ljubav prema baštini“, istaknuo je zamjenik.

Ljubav prema baštini je nešto što šimunski kraj čuva s koljena na koljeno, a večeras su to i pokazali, kako drugačije u markuševečkom kraju već uz splet plesova i pjesama uz zvukove tamburice. Na koncertu su izvedene i pjesme i plesovi iz Podravine, Istre, Međimurja, mađarskoga Koljnofa, Hercegovine, Prigorja i drugih dijelova Hrvatske, a pjevače i plesače, odjevene u bogate narodne nošnje, pratio je veliki tamburaški orkestar Društva.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Hrvatskog društva skladatelja te medijskog pokrovitelja Radija Kaj.

Gradske vijesti