clanak False

Od svibnja besplatna žičara za sve Zagrepčanke i Zagrepčane

26.03.2024.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević najavio je danas da će Grad Zagreb u cilju zaštite Medvednice i unapređenja kvalitete rekreacije od prvog vikenda u svibnju 2024. godine omogućiti besplatni prijevoz žičarom za Zagrepčane i Zagrepčanke.

“Dva su razloga za ovu odluku; prvi je činjenica da Zagrepčani već sada financiraju žičaru kroz otplatu kredita koji se plaća iz gradskog proračuna još 11 godina, a drugi što želimo štititi park prirode Medvednica jačanjem javnog prijevoza i postupnim ograničavanjem automobilskog prometa”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

“Uvođenjem besplatne žičare za stanovnike Zagreba od svibnja, također ćemo nešto sniziti cijenu karte za korisnike žičare koji nisu Zagrepčani”, dodao je gradonačelnik.

Grad Zagreb je danas potpisao sporazum s Parkom prirode Medvednica, kojem je cilj razvoj sadržaja za posjetitelje kroz održivo korištenje prirodnih resursa, i u kojem se obje strane obvezuju na poduzimanje mjera za ograničavanje automobilskog prometa.

„Danas smo otvorili uređen Rudarski vrt i Rudnik Zrinski, a podsjećam da smo rekonstruirali Sljemensku cestu i vršnu zonu, započeli projekt rekonstrukcije i prenamjene napuštenog objekta gornje stanice stare sljemenske žičare, radimo na biciklističkoj flow stazi, adrenalinskom parku, i drugim sadržajima na Medvednici“, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Gradonačelnik je također podsjetio kako je odnedavno u funkciji vidikovac s caffe barom u TV tornju čiju aktivaciju je inicirao upravo Grad Zagreb, a u planu je i uređenje Muzeja skijanja u njegovom podnožju.
 

Gradske vijesti