clanak False

Od 26. listopada u Zagrebu na snagu stupaju promjene za korisnike povlaštenih parkirališnih karata

23.10.2024.
Od subote 26. listopada 2024. godine, u Zagrebu na snagu stupaju promjene u sustavu javnih parkirališta s naplatom za korisnike povlaštenih parkirališnih karata (PPK). Donošenjem novih Općih uvjeta isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima s naplatom, kao i Zaključka o popisu ulica po zonama i blokovima, unutar parkirališnih zona, uvode se parkirališni blokovi za korisnike povlaštenih uvjeta parkiranja.

Manjak parkirališnih mjesta za stanare dugogodišnji je problem u Zagrebu, a PPK su način kojim se građanima s prijavljenim prebivalištem ili boravištem unutar parkirališnih zona nastoji olakšati parkiranje.

Naime, Zagreb ima neodrživu situaciju već godinama u kojoj je za prvu parkirališnu zonu izdano 13.776 povlaštenih parkirališnih karata, a da u toj prvoj zoni u prostoru ima samo 8.035 raspoloživih parkirnih mjesta. Drugim riječima, preko 5.000 je više izdanih PPK nego stvarnih mjesta na ulicama Donjeg i Gornjeg Grada. S obzirom na to, Grad Zagreb je u proteklom razdoblju pokrenuo niz mjera s ciljem uvođenja reda u parkiranje, jedna od kojih je uvođenje blokovskog parkiranja.
Glavna značajka blokovskog parkiranja je to što povlaštene parkirališne karte više neće vrijediti za cijele postojeće parkirališne zone, već za blok unutar zone.

Cijene povlaštenih parkirališnih karata se ne mijenjaju, a korisnici PPK plaćat će cijenu za onu zonu unutar koje se nalazi njihov parkirališni blok. Cijene su 13,30 eura za I. zonu, 5,30 eura za II. zonu i 3,30 eura za III. zonu.
U novom sustavu Grad Zagreb ima  23 parkirališna bloka koja će se odnositi na povlaštene parkirališne karte, dok će se ostale karte za javna parkirališta s naplatom i dalje kupovati po zonama.

Detaljne informacije o tome kako se novi sustav odnosi na korisnike možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Gradske vijesti