clanak False

Nakon dugih 13 godina, agencija S&P podigla kreditni rejting Grada Zagreba iz špekulativnog u investicijski, uz pozitivne izglede

24.03.2024.
Agencija Standard & Poor's (S&P) povećala je u petak kreditni rejting Gradu Zagrebu s 'BB+' na 'BBB-', uz pozitivne izglede, zbog poboljšane likvidnosti koja nastavlja jačati uz solidne proračunske rezultate. Ovom revizijom kreditne ocjene, nakon 13 godina rejting agencija uvrstila je Grad Zagreb u investicijski razred kreditnih ocjena, u kojem je Grad zadnji put bio davne 2011. godine.
 
Agencija navodi da je gradska uprava pod gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem učinila značajne iskorake u smjeru poboljšanja financijskog upravljanja Gradom, učinkovitog upravljanja likvidnošću kao i u pogledu transparentnosti poslovanja. Dodatno, agencija je istaknula i okončanje praksi kvazi-zaduženja odnosno skrivenih dugova iz prijašnjih vremena, kao važan čimbenik koji je između ostalih utjecao na podizanje kreditnog rejtinga. Pozitivnim ističu i korištenje EU fondova za poticanje ulaganja i obnovu nakon potresa, ističući povlačenje od oko 200 milijuna eura iz Fonda solidarnosti u svrhu podmirenja troškova obnove infrastrukture.
 
„Ponovno povećanje kreditnog rejtinga od strane agencije Standard&Poor’s nakon samo pola godine od prethodnog povećanja pokazuje povjerenje agencije u naš rad, rezultate i sposobnost da odgovorno upravljamo gradom”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević komentirajući već treće povećanje rejtinga Grada od strane kreditne agencije S&P u posljednjih godinu i pol dana. 
 
„Zahvaljujući ovakvim financijskim rezultatima, za razliku od brojnih drugih gradova u Hrvatskoj, u gradu Zagrebu u mandatu ove gradske uprave nije došlo do povećanja cijena režija, kao ni porasta cijena javnog prijevoza, dječjih vrtića ili domova za starije. Uz to, unatoč negativnim učincima Vladine porezne reforme koje je istaknula i agencija S&P, Grad Zagreb ima daleko najveće plaće u Hrvatskoj, uz BDP po glavi stanovnika za 75% veći od nacionalnog prosjeka”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević. 
 
Pozitivni izgledi odražavaju stav analitičara S&P-a da bi kreditni profil Zagreba mogao dodatno ojačati ukoliko se i dalje nastavi razborita praksa učinkovitog upravljanja, podupirući ujedno održivost Grada uslijed poboljšanja njegovih financijskih pokazatelja. Agencija navodi i da su daljnji izgledi Grada pozitivni jer očekuju nastavak gospodarskog rasta, poboljšanje institucionalnog okvira kao i pristupa financiranju te dodaju i da bi u sljedećih 12 mjeseci mogli ponovno povećati kreditni rejting Zagreba ako se nastavi održavati ovakva razina likvidnosti uz nastavak rasta BDP-a. 
 
Unatoč poboljšanjima u transparentnosti i odgovornosti od strane Grada, agencija S&P ograničavajućim i dalje smatra političko okruženje koje može postati volatilno osobito kako se nacionalni i lokalni izbori približavaju, te još uvijek donekle nestabilan zakonodavni okvir s obzirom na relativno učestale promjene poreznih zakona.
 
Kreditna agencija Standard&Poor’s u rujnu 2021. je promijenila izglede Grada iz negativnih u stabilne, u rujnu 2022. mu je podigla kreditni rejting, u ožujku 2023. je izglede Grada pomakla iz stabilnih u pozitivne, te u rujnu 2023. ponovno podigla kreditni rejting Grada Zagreba. 

Gradske vijesti