Nakon 30 godina Vrapče dobilo novu tržnicu
22.02.2025.
Nakon više od pola stoljeća, naselje Vrapče je dobilo novi suvremeni tržni prostor i važno društveno središte naselja. Danas su novu tržnicu Vrapče otvorili gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.
"Tržnica Vrapče ne služi samo stanovnicima ovog kvarta, već i susjedne četvrti Stenjevec, kao i onima iz okolice koji svakodnevno prolaze ovim putem na putu prema centru Zagreba. Uvjereni smo da će brzo postati prepoznato i posjećeno mjesto, kako za kupce, tako i za prodavače", izjavio je gradonačelnik Tomašević, naglasivši da je ovo prva nova tržnica nakon više od 30 godina.
Projekt nove tržnice, vrijedan preko 3 milijuna eura, sastoji se od moderno opremljene zgrade s podrumskom etažom i prizemljem, kao i natkrivenog vanjskog dijela pod pergolom. Otvoreni dio tržnice namijenjen je mobilnim štandovima za voće i povrće, te rashladnim vitrinama za mliječne proizvode. Zatvoreni dio namijenjen je prodajnim lokalima za meso, perad, ribu i rezano cvijeće, te ugostiteljstvu, uredskim i poslovnim prostorima i sanitarnim čvorovima. U podrumskom dijelu osigurana je garaža s 21 parkirnim mjestom, dok je na vanjskoj parceli dostupno dodatnih pet parkirališnih mjesta.
Ono što ovu tržnicu čini posebnom jest njezina multifunkcionalnost. Zahvaljujući mogućnosti brzog uklanjanja vanjskih štandova, tržnica se u poslijepodnevnim i večernjim satima može transformirati u javni prostor za društvena i kulturna događanja, a na ovaj način postaje novo središnje mjesto okupljanja u naselju.
Grad Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkim holdingom i Tržnicama Zagreb, sustavno provodi strategiju modernizacije i revitalizacije tržnica. Ključni projekti uključuju zamjenu dizala na Dolcu, rekonstrukciju krovišta na Tržnici Utrina, unaprjeđenje pristupa Tržnici Trešnjevka, te planirane investicije u sigurnosne sustave poput videonadzora. Sve ove inicijative imaju za cilj stvaranje održivih, modernih i dinamičnih tržnica koje ostaju nezaobilazna mjesta druženja i najkraći put svježih proizvoda od polja do stola.