clanak False

Mobilni tim Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti - Pilot projekt Grada Zagreba

27.08.2024.
Problemi mentalnog zdravlja i ovisnosti toliko su složeni da zahtijevaju razvoj različitih usluga skrbi za osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja. Pokazalo se da su, u zemljama u kojima postoje (npr. Nizozemska, Belgija), mobilni timovi jedan od glavnih oslonaca organizacije zaštite mentalnog zdravlja u zajednici.

Prepoznajući važnost i potrebu ovakve vrste usluge, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZZJZ-a „Dr. Andrija Štampar'' u sklopu Pilot projekta financiranog od strane Grada Zagreba uvodi uslugu mobilnog tima za svoje korisnike i sve druge osobe koje nisu u mogućnosti potražiti psihijatrijsku/psihološku pomoć. Svrha je mentalno zdravlje učiniti dostupnijim i to prije svega onim građanima koji iz nekog razloga ne mogu osobno doći po pomoć.

Mobilni tim vodi specijalist psihijatrije uz psihologa i medicinsku sestru. Pilot projekt djeluje na području grada Zagreba te pruža intervencije za osobe kojima je dolazak u psihijatrijski/psihološki tretman otežan zbog slabije pokretljivosti, starije su životne dobi i sl. Intervencije stručnjaka na terenu su, na primjer, psihijatrijski pregled s uvođenjem, psihološka potpora i savjetovanje, psihosocijalne intervencije u obitelji, podrška njegovatelju i ostalo. Pritom je bitno napomenuti da mobilni psihijatrijski timovi nisu hitni medicinski timovi te je u slučaju hitnog stanja potrebno zatražiti pomoć u psihijatrijskim ambulantama hitnih bolničkih prijema. Članovi mobilnog tima zajednički sudjeluju u procjeni i praćenju stanja korisnika te odlučuju o potrebi izlaska u posjetu temeljem trijažnog upitnika.

Kome su namijenjene usluge mobilnog tima za mentalno zdravlje?

Prvenstveno osobama s problemima mentalnog zdravlja koje aktualno nisu u psihijatrijskom tretmanu i to:

· osobama starije životne dobi, osobama s demencijom i njihovim neformalnim skrbnicima;

· osobama s problemima ovisnosti (npr. radi motivacije za čuvanje apstinencije, pred izlazak iz penalnog sustava, s ograničavajućim tjelesnim stanjima);

· rodiljama s problemom ovisnosti;

· osobama koje su teže pokretljive zbog kronične ili onkološke bolesti, osobama s invaliditetom;

· drugim vulnerabilnim korisnicima (npr. osobe u manjinskom stresu) kojima treba uključivanje u adekvatan psihijatrijski/psihološki tretman.

Kako se ostvaruje usluga (posjeta) mobilnog tima za mentalno zdravlje?

· Usluga je dostupna na području Grada Zagreba.

· Građani će biti uključeni u projekt nakon upućivanja i stručne procjene terapijskog tima.

· U hitnim situacijama građani trebaju zatražiti pomoć u hitnim službama.

Građani se o uslugama mobilnog tima mogu informirati e-mailom i telefonom te ukoliko zadovoljavaju kriterije, javiti se za pomoć svakim radnim danom na broj telefona 01/ 6468 340 u vremenu od 12:00 do 15:00 sati ili putem elektroničke pošte na adresu: mentalno.zdravlje@stampar.hr.

Mobilni tim smješten je unutar prostora Službe za mentalno zdravlje i prevencije ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na adresi Mirogojska cesta 11.

Partner u provedbi Pilot projekta je Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a provedbu u potpunosti financira Grad Zagreb.

Gradske vijesti